BBQ team & Baby Back Ribs

Ja, idag är det alltså dags för Sveriges bästa och kanske nyaste BBQ-team att mötas för första gången. Jag ska iväg på en lunch mitt i allt annat jag håller på med, men jag måste säga att det känns otroligt kul att träffa alla deltagare som brinner för BBQ precis lika mycket som jag själv, om inte mer. Grymt inspirerande och förhoppningsvis väldigt lärorikt. Jag kommer så klart att hålla er uppdaterade om detta BBQ-team med kommande events och tävlingar. Idag kan jag ju inte säga mycket annat än att ni själva borde köra igång med en rejäl grillning så snart ni bara kan. Kanske dagens middagstips kan vara ngt?

Receptet är så klart plockat från min bok BBQ – Amerikansk BBQ, Öl & Bourbon.

I kockens glas: Oasis Texas Brewing Company – Slow Ride Pale Ale (import)
I kockens öra: Josh Turner – Loretta Lynn’s Lincoln

BABY BACK RIBS
Kamben

4 portioner

3 kg baby back ribs, tunna färska revbensspjäll
2 dl farinsocker
½ dl flingsalt
½ dl paprikapulver
2 msk grovmald svartpeppar
7 dl äppeljuice
3 dl bbq-sås

Börja med att ta bort den membranliknande ljusa hinnan på baksidan av era ribs. Lägg dem sedan i dubbla plastpåsar. Häll över äppeljuicen och förslut. Låt dra i kylskåp i minst 5 timmar, gärna över natten. Häll sedan av juicen i en bunke och låt ribsen rinna av.

Blanda farinsockret med paprikapulver, salt och peppar i en bunke. Använd händerna, det blir enklast och bäst. Strö över och klappa sedan in kryddblandningen i era ribs, på båda sidor. Täck därefter med plastfilm och låt dra i kylskåpet i minst 1 timme.

baby back ribs, lyxlagat, frederik zäll, bbq

Idag rekommenderar jag kolgrill. Det är indirekt grillning som gäller nu, det vill säga era ribs ska ligga bredvid själva värmekällan. Tänd briketterna med en skorstenständare och vänta i 30 minuter innan de läggs på ena sidan i er klotgrill. Strö hickoryspånen på briketterna, täck med lock och låt grillen bli mediumvarm.

Ställ en droppskål under gallret bredvid briketterna och häll på cirka 3 dl äppeljuice. Torka lätt av era ribs med hushållspapper. Lägg köttet på grillen med droppskålen rakt under. Stäng grillen. Låt grillen njuta på mediumvärme i cirka 120 minuter.

baby back ribs, lyxlagat, frederik zäll, bbq

Häll upp lite äppeljuice i en sprayflaska och spraya ribsen var trettionde minut. Pensla ribsen med bbq-sås när det återstår cirka 20 minuter av tillagningstiden.

Servera ribsen hela eller skurna i bitar tillsammans med bbq-sås. Pommes frittes eller klyftpotatis är en klockren följeslagare!

baby back ribs, lyxlagat, frederik zäll, bbq

Glatt liv vänner, nu drar jag till Årsta Slott och käkar lurre! 🙂

//Frederik

Du kanske också gillar