Köttgryta på grillen

Yess!! Äntligen har jag fått hem min Dutch Oven. Vet ni vad en Dutch Oven är? Den sortens gryta som cowboys använder över öppen eld eller direkt på kolen. I vissa fall hänger man den i en trebent ställning över elden. Ni känner igen det hela nu va? En sådan sorts gryta har dykt upp i filmer och serier både titt och tätt. Det finns några olika saker att tänka på när man köper in en Dutch Oven. Fundera förts och främst på hur ni vill använda den.

Tänker ni ta den med på campingen för att använda som kastrull/gryta/stekpanna/ugn? Då är det allra bäst om ni har en Dutch som dels har 5mm fötter undertill, ett bra handtag fäst i själva grytan (inte locket) så att den kan hängas i en ”tripod” och så skall locket ha en yttre ”sarg” på några centimeter som gör att ni kan lägga glödande kol på ovansidan utan <tt kolen trillar av.

Är det kanske så att ni istället söker en riktigt rejäl gryta att kunna använda hemm på er kolgrill/gasolgrill (och på induktionsspisen). Då ska ni skaffa er en sån som jag har. Rejäl, tung och bred. Jag kan utan problem använda den som wok för finfin grillning med asiatisk känsla, soppor och stora grytor och långkok.

Den viktigaste detaljen med en Dutch Oven är att den måste vara helt och hållet i gjutjärn. Ingen färg, ingen beläggning så som till exempel teflon. Dessa beläggningar klarar inte den höga temperaturen på grillen nämligen…

I kockens glas: Eight Red Ale (30174)
I kockens öra: Peps Persson – Alldeles Lagom

dutch oven, lyxlagat, gryta, långkok, gryta på grillen, utemat, laga mat utomhus, weber, kolgrill, klotgrill

ZÄLL’S KALOPS

4 portioner

800 g framdelskött av nöt, putsat och skuret i grytbitar
10 st gula steklökar
2 st röda lökar
2 st morötter
5 kryddpepparkorn
10 vitpepparkorn
2 lagerblad
10 kvistar timjan
10 kvistar bladpersilja
2 tärningar oxbuljong + ca 1 l vatten
3 dl god öl
1 msk soja
1 msk maizena utrört i ½ dl cognac
Finhackad bladpersilja
Salt & nymald vitpeppar
Smör till stekning
Serveras med mjölig kokt potatis och inlagda rödbetor

Tänd cirka 20-25 briketter i en skorstenständare. Låt dem brinna sig grå/orangea vilket tar cirka 25 minuter. Skala och skiva under tiden rödlök och morot. Skala även steklökarna och behåll dem hela. Blanda all lök med morötter och kött och salta och peppra lätt.

Häll briketterna i ett lager i mitten på det nedre gallret i en grill och lägg ytterligare cirka 15 – 20 briketter ovanpå. Täck med lock och låt grillen uppnå cirka 175°C. Ställ dit er Dutch Oven (antingen i tillhörande grillgaller eller på det vanliga grillgallret). Låt stå i 3 – 4 minuter.

dutch oven, lyxlagat, gryta, långkok, gryta på grillen, utemat, laga mat utomhus, weber, kolgrill, klotgrill

Hetta upp lite smör i der Dutch och bryn det det ni preppat i omgångar.

Smula i buljongtärningarna och slå på cirka  6 dl vatten,  öl och soja. Bind ihop en bouqet garní av lagerblad, persilja och timjan med ett steksnöre. Tryck ner buketten mitt i grytan. Lägg även i pepparkornen.

Lägg locket på er gryta och täck därefter grillen med sitt lock. Låt stå i 40 minuter. Vänd runt i grytan (Tänk på att grytans lock är väldigt hett) och spä eventuellt med lite mer vatten om det behövs.) Täck med grytlock och grillock och låt stå ytterligare minst 30 minuter. Gärna lite längre.

Koka under tiden potatis och ta fram hela inlagda rödbetor till servering.

Rör ut maizena i cognac och häll över grytan när det är cirka 10 minuter tills servering. Rör om och smaka av med salt och peppar.

Strö över finhackad persilja och njut!

Sann livskvalitet vänner!

Du kanske också gillar