Älgfärsbiffar med potatiskompott

Älgfärsbiffar

Här har vi en maträtt som blivit en väl beprövad kompis hemma hos familjen Zäll. Västerbottensosten möter perfekt den magra, fina smaken av älgfärs. Riktigt, riktigt gott vill jag lova. Dessutom känns det härligt höstigt.

Idag ska min födelsedag firas hemma hos min syster. Jag vet inte vad som bjuds, men att det blir löjligt gott det kan jag garantera. Min mor och min syster står nämligen för maten och då blir det gott! Jag fick faktiskt önska mig mat, men eftersom både syrran och morsan är som jag så lagar de ändå det som känns roligast och mest inspirerande så det är inte så mycket idé att önska mat där. Haha…

Nu ska jag dock först och främst in i studion med bandet och mixa en låt som snart är ett färdigt alster vilket känns grymt kul. Ytterligare en låt på listan. Glädje!

Hoppas ni får en riktigt fin helg med mycket famlijetid och glädje, det är vad vi ska ha. Ta hand om er och laga god, god mat!

Älgfärsbiffar med Västerbottensost

4 portioner

Biffarna:
1 dl havregryn
1 dl mjölk
700 g älgfärs
1 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
1 ägg
1/2 tsk hackad rosmarin
1/2 citron, saft & zest
2 hackade vitlöksklyftor
80 g Västerbottensost
80 g rökt skinka
Smör till stekning
Potatiskompotten:
1 kg mjölig potatis
1-2 dl mjölk
1 vitlöksklyfta, delad
50 smält smör
1 dl bladpersilja
Salt & vitpeppar
Serveras med stekta grönsaker och matyoghurt
I kockens glas: Wisby Klosteröl (nr 1400)
I kockens öra: Emelie Simon – Dessert

Blanda havregryn och mjölk och låt stå i 5 minuter. Blanda färs med salt och peppar. Rör ner ägg, rosmarin, citron, vitlök och havreblandningen.

Skär ost och skinka i 8 bitar. Platta ut färsen till 8 rundlar, fyll med ost och skinka och vik ihop till biffar. Var noga med att försluta skarvarna så att osten inte sipprar ut.

Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Värm mjölken med vitlöken. Häl av vattnet från potatisen. Stampa sönder bitarna med en potatisstöt. Vispa ner mjölk, vitlök och smör. Vänd ner persilja. Smaka av med salt och peppar.

Stek biffarna gyllene i smör till köttsaften som tränger upp är nästan genomskinlig, ca 4 minuter per sida.

Vajjert!

Kika nu in på bokbloggen vänner!

//Frederik

Du kanske också gillar

  1. Anna

    Yummie, låter ju kanongott! Hoppas du får en fin födelsedag 🙂