Vardagslyx av högsta klass

Öppen lasagne

God måndag vänner, god måndag. Vad har ni för planer till helgen då? Haha, jag som aldrig haft ett 9-5 jobb hade inte förstått det där med helgen tills det att jag träffade Marie för ett gäng år sedan. Nu med lille Elvis i familjen så har helgerna fått en näst intill magisk mysstämpel över sig. Jag gillar det. Jag gillar även att se till att göra varje vardagseftermiddag till en riktigt fin familjenstund med tända ljus, uppdukat bord och löjligt god mat. Det behöver aldrig vara dyrt för att vara gott, utan med god omtanke och varsam, omsorgsfull matlagning så fixas den bästa av festmåltider till när som helst och för en billig peng.

Öppen lasagne med grillad sparris

4 portioner

4 stora färska lasagneplattor
600 g grön sparris
Olivolja
Salt
Crème fraiche-Hollandaise :
1 dl Crème fraiche
2 äggulor
2 msk torrt vitt vin
1/2 tsk strösocker
1/2 salt
1 krm cayennepeppar

Garnering:
4 citronklyftor
Färsk basilika
Nymald svartpeppar
I kockens glas: Casal di Serra  (nr 12419)
I kockens öra: Ennio Morricone – Once upon a time in the west

Börja med såsen. Vispa crème fraiche fast med en elvisp. Blanda äggulor, vin och socker i en kastrull. Värm upp den under kraftigt vispande tills ni får en luftig sås.

Ta kastrullen från värmen och vispa i crème fraichen. Smaka av med salt och cayennepeppar.

Bryt av den träiga nedersta biten på sparrisen. Blanchera den hastigt och spola sedan av den i kallt vatten.

Pensla sparrisen med olja och strö över salt. Gilla den vackert gyllene i en grillpanna eller på grillen där ute i den riktiga världen. ;-)

Dela lasagneplattorna mitt itu. Lägg dem i lättsaltat kokande vatten och koka dem i 2 minuter. Låt dem rinna av.

Lägg en lasagneplatta vardera på 4 tallrikar. Fördela sparris och sås ovanpå och lägg över resterande lasagneplattor. Pressa över rikligt med citron, vrid några varv på svartpepparkvarnen, strö över lite basilikablad och servera sedan direkt.

Overklig glädje!

Vi ses på bokbloggen omedelbums!

//Frederik

Du kanske också gillar