Moules Marinières + Alsace = sant!

Vinkokta musslor = livsglädje. Så enkelt är det. Kokas de dessutom i ett gott vin från Alsace är det en smått fantastisk middag. Serverad med lite färsk pasta är detta något av det godaste jag vet.

Man kan även addera lite grädde till denna godhet så får man en riktigt krämig sås, men det behövs absolut inte. Vinet som man kokar musslorna i gör en underbart god skysås.

Moules Marinières

4 portioner

1 kg blåmusslor
3 dl vitt vin från Alsace
3 schalottenlökar
1 fänkålsstånd
1 tomat
1 morot
2 klyftor vitlök
Olivolja
Bladpersilja
Färskpasta till hela sällskapet
I kockens glas skvalpar en Gustave Lorentz Riesling Réserve (nr 22257)
I kockens öra spelar Yann Tiersen sitt vackra verk La Noyee

Skölj och borsta musslorna mycket väl. Trasiga slängs. Musslor som är öppna och inte stänger sig om ni knackar på dem skall också slängas.

Smutta vinet. Visst är det väl fantastiskt. Tillsammans med Yann Tiersens fantastiska verk är det en helskön eftermiddag i köket. Yann Tiersen är en fransk kompositör som är flitigt använd i filmvärlden. Han har släppt flera album och hans musik passar alltid perfekt när något franskt står på menyn. Ett bra köp är givetvis soundtrack från Le Fabuleux destin d’Amelie Poulain.

Ansa, skala och finhacka lök, vitlök, fänkål & morot. Hetta upp en rejäl droppe olja i en stor kastrull och vänd ner hacket. Låt fräsa i någon minut utan att det tar färg. Lägg ner de rena musslorna och häll på vinet.

Låt puttra under lock i ca 5 minuter. Vänd runt efter halva tiden.

Koka upp saltat vatten och koka klart pastan. Det tar bara 1-2 minuter om den är färsk…

Skär tomaten i små tärningar och strö dem tillsammans med finhackad bladpersilja över musslorna när de är klara. Om någon mussla inte öppnat sig nu skall den slängas.

Lägg upp pasta i fyra skålar, fördela musslorna jämt och häll över lite sky.

Servera denna fest tillsammans med samma vin som kocken fått njuta av i köket.

Lyxlagad fredag på er kära vänner!

//Frederik

Du kanske också gillar