Laxburgare på grillen
God måndag vänner,
Vi har haft en finfin helg med bland annat sjösättning äntligen. (Vi har byggt ut bryggan, därav sen sjösättning.) För övrigt har vi mest njutit av livet, det godaste!
Jag utlovade ju en laxburgare för en tid sedan då jag deltog i tävlingen Save Food. Jag gjorde då en plankgrillad lax och det som blev över skulle bli en god burgare. Sagt och gjort, burgaren (5 stycken) blev ett faktum och overkligt gott blev det. 😀
Förutom den färdiggrillade laxen från mitt tidigare recept (se denna länk) så hade vi lite gott ljust bröd, sallad, tomater, skivad rödlök och en overkligt god sås på 1 dl majonnäs, 1 dl gräddfil, 1 näve skalade räkor, 3 kvistar dill, 1/2 citron, 1 msk dijon, salt & peppar. Blanda samman, smaka av och låt stå kallt tills servering.
Laxburgarna gjorde jag alltså på färdiggrillad laxfilé, men kan givetvis göras på en olagad bit också. Mosa samman ca 500 g lax med 1/2 msk soja, 1/2 msk tomatvinäger, 1/2 dl ströbröd, 1/2 dl vatten och ett ägg. Forma till fina burgare och vänd dem i ströbröd. Låt dra i kylskåp till grillen är het.
Det är alltid enklast att grilla burgare i ett halster. Då riskerar man inte att halva burgaren försvinner ned i grillen. 🙂 Det är dock bra att olja in grillgallret ändå, eftersom ströbrödet på burgarna fastnar mycket lätt.
Jag hade ju som sagt färdiggrillat laxkött från början så för min del var det bara att grilla på mycket het grill för värme och fin färg. Anpassa så klart er grill och värmen efter råvaran och också tjockleken på det som tillagas.
Fredagslyx en måndag, jojo! Hahah! 😀
Kolla gärna Save Food på Facebook.
//Frederik