Äventyr vid Domarudden
För några dagar sedan var jag återigen ute på Äventyr. Denna gång var det italienskt, grillat vid en vacker äng fylld av vitsippor och en fin klippa intill Domaruddens lilla strand.
Jag gjorde som vanligt en trerätters att tillreda, förtära och njuta av ute i det fria. En del pyssel på en utflykt är ju så klart smidigt att klara av hemma, men mycket gott kan göras med mycket små medel. Själva menyn kommer inte att hamna på pränt förrän till nästa vår, men jag tänkte istället tipsa om ett grymt bra recept jag gjorde på ett tidigare äventyr.
Här har vi en riktig höjdare. Pinnbröd har vi väl alla gjort någon gång, men efter att ha funderat ett tag på vad jag skulle ta med mig som lunchmat till en vinterpicnic så slog det mig att om man bara använder en tillräckligt tjock pinne så kan man efter att pinnbrödet bakats klart, ta bort pinnen och fylla brödet med godsaker. Och så skapades denna godsak…
Hjortkebab i pinnbröd
4 kebaber
5 dl vetemjöl
2 dl vatten
2 tsk bakpulver
1,5 tsk salt
240 g hjortskav
1 salladslök
1 tomat
1/4 salladshuvud
1/4 gurka
1,5 dl gräddfil
Havssalt & Svartpeppar
3 enbär
Torkad timjan
Smör till stekning
I kockens glas: Wisby Klosteröl
I kockens öra: Cornelis Vreeswijk – Somliga går med trasiga skor
Grym kloster och overkligt bra jullåt. Nu ska här fixas i köket!
Gör först degen till pinnbröden. Blanda ihop mjöl, 1,5 tsk salt och bakpulver. Tillsätt därefter vattnet och knåda till en fin deg. Mjöla lite mer om degen klibbar för mycket. Lägg degen i en fryspåse som läggs i kylen tills det är dags att lämna hemmet.
Finhacka salladslöken, tomaten och gurkan. Strimla salladshuvudet finfint. Det är viktigt att inte ha stora bitar eftersom vi inte vet exakt hur stort hål vi får i våra pinnbröd. Blanda hacket i en fryspåse.
Hetta upp en stekpanna med en klick smör. Krossa enbären lätt och låt dem fräsa tillsammans med smöret i en minut eller två. Lyft ur enbären och vänd istället ner hjortskaven. Finfördela den med en träslev. Strö över rikligt med havssalt, svartpeppar och torkad timjan. Detta är det enda vi kryddar upp i maträtten så skaven ska vara bra kryddad.
Dags att packa inför utflykten. Lägg skaven i ett ark grillfolie som viks ihop till ett knyte. Salladen för sig, degen för sig och så en liten förpackning gräddfil.
Väl på plats vid den varma elden gäller det att leta upp lagom tjocka pinnar. Pinnens diameter bör vara cirka 3-4 centimeter. Dela degen i fyra lika stora delar, rulla ut dem mellan händerna till långa, smala korvar och vira dem runt varsin pinne. Eftersom vi ska fylla bröden är det viktigt att man virar tätt.
Baka pinnbröden över en grill eller öppen eld tills de fått fin färg och går att försiktigt dra av från pinnen. Värm samtidigt folieknytet med hjortskaven.
Blanda sallad, en klick gräddfil och hjortskav till en god röra. Fyll pinnbröden och förtär med största möjliga njutning.