Frukt- och müslichoklad

Så där jam nu är vi tillbaka i mitt vanliga bloggande med godsaker publicerade på förmiddagen för er att kunna latjas med, om så önskas, under eftermiddagen. 🙂

I måndags var jag inbjuden av min systerdotter Smilla att deltaga i ett projekt hon höll i på skolan. Det är andra gången jag gör ett gästspel på Töjnaskolan i Sollentuna. Första gången var det i egenskap av Eskobargitarrist och bandet hade då varit med i Melodifestivalen. Denna gång hade Smilla föredrag i ämnet Kultur och hade valt att berätta om kokböcker eftersom hon är en mycket matintresserad liten tjej. Hennes favoritböcker heter Lyxlagat, vilket är glädjande. Dock kanske morbror Frederik har en liten orättvis fördel jämfört med de många, många andra duktiga kokboksförfattarna här i världen. Haha! 🙂

Hur som helst så visade jag upp mina fyra böcker och berättade om hur man hittar på recept, testar sig fram och låter inspirationen springa fritt i sinnet. (och i köket…) Jag pratade givetvis lite om min kommande bok som ska släppas idag. Sajterna verkar inte vara uppdaterade än, men det kommer säkert under dagen. Kolla gärna in boken på till exempel Bokus eller Adlibris.

Jag hade även fixat till lite godis att bjuda på för att visa hur lätt det kan vara att skapa något nytt av något man har hemma i skafferiet. Leila Lindholm har i någon bok skrivit om ett liknande recept som jag plockade idéer från. Jag tog vad jag hade hemma och fixa till lite torkad frukt- & müslichoklad.

Frukt- och müslichoklad

200 g Marabou mörk choklad
50 g torkade aprikoser
2 dl müsli med torkad frukt
1 msk espresso
1 msk kakao
1 dl cornflakes

Rör ihop kakao och espresso och blanda med aprikoser, müsli och cornflakes. Mixa till en grov smet.

Smält chokladen i vattenbad eller micro. Låt det inte koka, då är den förstörd.

Vänd ner kakao och müslismeten i en bunke och häll ner 2/3 av chokladen. Blanda väl och kavla ut smeten till en centimetertjock platta på bakplåtspapper. Pensla hela kakan med resten av den smälta chokladen och lägg in hela glädjen i kylen i några timmar så att den stelnar helt.

Skär i fyrkanter. Klart! 🙂

Vill ni har fler tips på hemmagjorda sötsaker så kika gärna på min bok Lyxlagat Sött & Gott.

Du kanske också gillar

  1. mrs G Http://ifalldayswereholidays.wordpress.com

    Jag är minsann ingen fantast av vare sig choklad eller müsli men det här ser ju väldigt gott ut! Är det kanske pyttelite nyttigt med 😉

    Mrs G

  2. lyxlagat

    Oh, ja! Jättenyttigt! 🙂 Gott är det hur som helst!
    Mvh Frederik