Fram med grillen!

Ja, jag hade ju alltså planerat en dag fylld av jobb och fix och om tid fanns så skulle jag trycka in ett arbetspass på det nya uteköket som ska byggas, men lille Elvis har feber och då blir det inte många knop i farleden… Istället kanske jag kan få tipsa om en finfin, pepparhet, syrligt uppfriskande maträtt. Fram med grillen och ett glas Chablis till kocken. Fredags-glädje! 🙂

Peppargrillad lax med äpple- & grapesallad

4 portioner

Laxen:
600 g laxsida i portionsbitar
2 msk peppar, röd-, vit- & svart
Tabasco
Salt
Olivolja
Salladen:
1 blodgrape
1 msk pressad citronsaft
3 msk olivolja
strösocker
salt & nymald svartpeppar
3 stjälkar blekselleri
1 äpple, Granny Smith
I kockens glas: Chablis Premier Cru Vaugiraut (nr 5794)
I kockens öra: Cornelis – Hönan Agda

Skölj av laxbitarna och torka dem med lite papper. Mortla pepparsorterna till ett ganska fint pulver och klappa in pepparmixen på laxbitarnas alla sidor. Droppa lite tabasco på varje bit om ni önskar extra hetta och strö över salt. Låt fisken dra under plastfilm i kylen. Nu är det dags för er att avnjuta ett glas chablis i vårsolen. Vad som helst med Cornelis värmer perfekt en dag som denna.

Tänd grillen…

Skala grapefrukten och filéa genom att skära ut fruktköttet utan att få med hinnan runt varje klyfta. Spara filéerna till senare och krama ur resten av grapen. Ta vara på saften.

Blanda grape-, citronsaft och olivolja. Smaka av med socker, salt och peppar.

Vänd varsamt ner tunt skivat äpple, tunt skivad selleri, samt strimlade selleriblad. Vänd sist ned grapefiléerna och låt stå svalt tills servering.

Olja lätt laxbitarna och grilla dem på het grill tills de fått fin färg runt om, Det tar bara några minuter. Det ska finnas en liten, liten rosa kärna i laxen som inte är helt genomstekt, då är den perfekt.

Servera den bitande heta laxen med den friska, sötsyrliga salladen. Galet, galet gott!

Bokblogg gäller nu. Vi ses!

//Frederik

Du kanske också gillar