Grillat är godast

Grillat är ju godast, visst är det väl så..? Jag har kört igång på allvar här hemma, men inom bara några dagar påbörjas bygget av mitt utekök. Det låter kanske bättre än vad det är, men det kommer att bli finfint hur som helst. Jag ska bygga en platå för grillarna där även min underbara inmurade rök har sitt utlopp. Bredvid grillplatsen blir en liten arbetsbänk med diskho, papperskorg, skärbräda och verktyg. Givetvis blir det färskvatten framdraget och då har man väl egentligen allt man behöver. Glädje! Jag återkommer sen med rapport och bilder under tiden jag snickrar så kanske ni får inspiration och idéer till ert bygge ute i trädgården.

Under tiden tänkte jag bara tipsa om att grilla. Grilla vad ni har, det lär bli gott! 🙂 Ett bra tips när det gäller grönsaker är en grönsakskorg som syns på bilden ovan. Jag tror att just min är från Clas Ohlson och kostar runt 30 kronor. Det gör att man enkelt kan grilla grönsaker utan att riskera att de trillar ner i grillen. Den är givetvis värmetålig och kan dessutom diskas i maskin. Grymt!

Lite grillad nötskiva med honung, salt, peppar och timjan som glace grillas på bilden tillsammans med underbara grönsaker. (Är det stora rotsaker som till exempel potatis och morot så brukar jag förkoka dem så att de är nästan klara innan jag lägger dem på grillen.) Servera med en hemmagjord sauce bearnaise (se nedan) och livet är precis så underbart som det bara kan vara. Lyxlagat ska det ju vara och då är det inte illa med en King Goblin i kockens öra och Sofie Zelmani i högtalarna.

Sauce Bearnaise

200 g smör
1/2 dl vitvinsvinäger
2 msk vatten
3 äggulor
8 krossade vitpepparkorn
2 st finhackade schalottenlökar
2 persiljekvistar
2 dragonkvistar
1 msk torkad körvel
Salt

Smält smöret varsamt i en kastrull. Dra sedan kastrullen åt sidan så att det hela svalnar något.

Ta fram en annan kastrull och lägg ner 1 hel kvist persilja, 1 hel kvist dragon, krossad vitpeppar, finhackad schalottenlök, vitvinsvinäger och vatten. Låt puttra ihop tills lite mer än hälften av vätskan kokat in.

Sila bort örter och annat och häll tillbaka vätskan i kastrullen. Ställ den i ett vattenbad. (Vattnet får absolut inte koka!) Vispa nu ner äggulorna i vätskan. (Ej stålvisp i aluminiumkastrull för då missfärgas såsen) Vispa vidare med kastrullen i vattenbad tills glädjen tjocknat.

Vispa nu järnet och droppa mycket försiktigt ner lite smält smör. Konstant vispande är viktigt. Börja med några droppar och öka sedan. Allt smör ska vispas in.

När såsen är vispad och klar så ska bladen från 1 kvist persilja och dragon finhackas och vändas ner tillsammans med torkad körvel och en liten nypa salt. Blir den för tjock så vispa ner lite vatten.

Skulle såsen mot all förmodan ändå skära sig så ta fram en ren kastrull, häll i lite kallt vatten, klicka ner 1 msk av såsen och vispa den slät. Tillsätt mer sås, vispa, mer så vispa osv tills hela såsen är räddad en gång för alla! :-)

Nu är det bokbloggen som gäller för min del. Haka på?

Må gott! //Frederik

Du kanske också gillar

  1. Jakob Lindström

    Hej igen Frederik!

    Bra och kul blog, ett par matrelatade frågor:

    * Jag har lite grand snöat in på äppelcidervinäger i s f vitvinsditon, de senaste 3-4 beorna tycker jag har blivit bättre. Your thoughts? (dessutom tycker jag att vattenbad är onödigt, men skit i det).

    * Är Heather Nova lika underskön i verkligheten som hon ser ut i videor?

    Mvh,

    /jakob

  2. lyxlagat

    Haha, ja, det var sannerligen ett par matrelaterade frågor… 🙂 På första frågan så måste jag säga att jag aldrig provat att göra en bea med äppelcidervinäger, men kommer garanterat att göra det framöver. Dock så gör jag ibland en dragonvinäger några dagar innan en bea ska skapas och det blir ruggigt bra. (Alltså ett gäng hela dragonkvistar som får ligga och dra i vitvinsvinäger två-tre dagar…)
    Heather ser ut som man tror att hon ser ut. Söt och go, men efter några veckors turnerande så var jag inte den enda som såg trött ut, haha!

    Må gott!

    //Frederik