Grillat gott med vackert grönt
God fredag vänner,
Hela gårdagen var ett enda långt reportage. En journalist var här och med i sällskapet fanns även Maja Berthas med familj. Maja är författare, sommelier och chokladexpert. Jag brassade massa gott käk och Maja hade valt ut underbara Sydafrikanska viner som passade magiskt bra till all mat. Reportaget kommer inte ut förrän efter sommaren så vi får se hur det blev, men det smakade hur som helst otroligt bra.
Två recept gjordes från min nya Lyxlagat på grillen och desserten plockade jag från min kommande bok Lyxlagat Sött & Gott.
Kolla så klart in min bokblogg där man idag kan läsa några fina rader från författaren Claes Stenmark.
Nu ska här grillas, njut vänner njut!
Grillat och grönt
2 portioner
2 goda köttbitar (entrecôte till exempel) rumstempererade
1 knippe grön sparris
1 knippe sommarmorötter
Några färskpotatisar, rädisor & tomater och annat godis ni hittat
30 g pinjenötter
1 kruka basilika
1 klyfta vitlök
80g riven parmesanost
1,2 dl olivolja
Salt och svartpeppar
1 citron
Olivlja
I kockens glas: Baron Trenck (nr 11455)
I kockens öra: Johnny Cash – Why me Lord
Rosta pinjenötterna på hög värme i en torr stekpanna. Det går att göras i samband med att man inmundigar detta ljuvliga öl. Knäck, bärnsten och med underbar sötma och beska. Makalöst gott! Mr Cash ställer sig frågor vi inte behöver besvara, men stämningen blir precis så skön och countrydoftande som jag önskar när grillen ska brukas återigen.
Mixa nötterna tillsammans med basilika, vitlök och en skvätt olja. Tillsätt efter hand osten och resten av oljan till peston fått fin, lite smetig konsistens. Smaka då av med citron, salt och peppar.
Koka upp saltat vatten. Skala och koka potatisarna och morötterna. Det tar inte så lång tid nu när de är små och späda. När de är klara, lyft ur dem ur vattnet och lägg dem åt sidan. Bryt och släng bort nedersta delen på sparrisen och lägg ner dem i det kokande vattnet i en minut.
Tänd grillen och låt den bli riktigt het. Salta och peppra köttets båda sidor rejält och pressa över rikligt med citron. Grilla köttet precis så perfekt som bara ni kan. Enligt er själva alltså.
Hetta upp lite olja i en stekpanna och bryn potatis, morötter och sparris lätt. Skölj rädisor och tomater och blanda med primörerna.
Servera den läckert grillade köttbiten med den brynta primörerna och den stingande petson. Pressa lite citron över och hugg in. Det är ytterst gott att hacka lite rostade mandlar eller pinjenötter och strö över glädjen.
På återhörande inom kort!