Ugnsbakad lax med lingon & vinteräpple

Lingonlax

Här kommer en vinterdoftande sötsyrlig middag som bjuder på underbart mjuka och fina smaker. Jag kom på rätten igår så jag vet att den passar perfekt när vinden gör sitt bästa för att ta sig in genom skeppsplankorna och regnet piskar mot rutorna. 🙂

Ugnsbakad lax med lingon, vinteräpple, pepparrot och citron

2 portioner

2 fina laxfiléer
1 svensk fint äpple
1 dl lingon
1/2 knippe dill
1/2 citron
Färsk riven pepparrot
2 msk strösocker
Salt och peppar
25 g smör
Ris eller kokt potatis till er båda
I kockens glas: Jämtlands Bärnsten Lager (nr 1307)
I kockens öra: Jan Johansson – Vem kan segla förutan vind

Sätt ugnen på 175°C.

Har ni en braskamin? Tänd den och njut en stund med en Bärnsten Lager och kungen Jan Johansson.

Avskinna & bena ur laxfiléerna om ni har samma lycka som jag som får svärmors laxfångst lite då och då.

Lägg dem i en ugnssäker form och pressa över citronen. Salta och peppra och ställ åt sidan.

Hetta upp smöret i en stekpanna och invänta fräsandets slut.Ta bort kärnhuset och skiva äpplet. Stek äpple och lingon i smöret. Strö över socker och finhackad dill.

Riv ett tjockt lager pepparrot över laxfiléerna och häll över äppelsmöret. Se till att laxen täcks helt. Lägg över ett lager ugnsfolie och baka fisken i ugnen i 30 minuter.

Koka under tiden ris eller potatis till er själv och er käresta.

Servera den rykande heta fisken med ris och en riven morot en ruggig dag med tända ljus. Ljuvlig vintermåltid önskas er alla! 🙂

//Frederik

Du kanske också gillar

  1. Gunilla Blixt

    Dill-pepparrot-lingon och äpple! Det låter verkligen gudomligt! Ska genas pröva. Och brasan den brinner….Men jag klarar inte ”Vem kan segla…”, då börjar jag ofelbart gråta!

  2. frederik

    Inte ska du väl gråta. Lyssna på ngt svängigt typ ’Ångbåtsblues’ med Cornelis istället. Det är Jan Johansson som spelar piano på den också… 🙂