Lag Mjölby vann Smarta Kockentävlingen 2008
Bild från Svensk Köttinformation
God måndag på er vänner.
I fredags var jag konferencier på kocktävlingen Smarta Kocken som arrangeras av Svensk Köttinformation. Här kommer en liten sammafattning;
Det var lag från Trollhättan, Mjölby och Falkenberg som fick resa till Stockholm och göra upp i finalen i tävlingen Smarta Kocken på Det Goda Köket- mässan.
Under hösten har elever från årskurs 2 på Hotell- och Restaurangprogrammet på gymnasiet tränat inför finalen. Varje lag bestod av tre elever och uppgiften var att skapa en gryta av svenskt framdelskött av nöt.
Recepten som tog sig till final var:
Årsgryta a la Måg (av högrev) Magnus Åberg Gymnasiet, Trollhättan
Mustig höstgryta (av högrev) Dackeskolan, Mjölby
Chokladsmakande nötgryta med glögg, rödbetor och champinjoner (av nötbog) Falkenbergs Gymnasieskola, Falkenberg
Alla tre recepten visade på nytänkande vad gäller både kryddning och tillredning och valet av tillbehör är också innovativt.
Lag 1 bestod av Rebecca Lindstedt, Annicka Stangebråten och Annie Hansson med lärare Ann Kerstis från HR-programmet, Magnus Åberg Gymnasiet, Trollhättan
Lag 2 bestod av Ellinor Lilja, Li Pettersson och Rebecca Roolf med lärare Lars Lundahl från HR2B, Mjölby gymnasium, Dackeskolan, Mjölby
Lag 3 bestod av Lukas Ahlberg, Alexander Falk Hermansson och Olivia Johnsson med lärare Joakim Pettersson från 07HRB, Falkenbergs Gymnasieskola, Falkenberg
“En innovativ rätt av svensk högrev med rötter i den svenska husmanskosten“ var juryns motivering till den segrande rätten i Smarta Kocken. Vinnarna i tävlingen som alltså avgjordes på Allt Om Mat’s scen blev lag Mjölby med sin mustiga höstgryta.
Mer information finns att hämta på Svensk Köttinformations sajt.
Missa inte att klicka på maträtterna ovan för att finna recepten.
Annat spännande på matmässan var förstås att se min egen flyer inför den kommande boken som släpps i Maj 2009 på förlaget Grenadine… Tjoho!! 😀
//Frederik