Tomatrisotto med kyckling

tomatrisotto, kyckling, frederik zäll, lyxlagat, allt om mat, mutti, passerade tomater, de cecco

Visst vänner, idag är det födelsedag här hemma och det är ingen annan än jag själv som fyller år. Det ska firas! Kanske med en finfin risotto..? Vi får väl se, här kommer i alla fall ett helt grymt bra recept på risotto, må det väl smaka vänner!

TOMATRISOTTO MED KYCKLING & HARICTOS VERT

4 portioner

4 portioner arborioris (mängd står på förpackningen)
1 finhackad gul lök
2 finfinhackade klyftor vitlök
200 g haricots vert
2 kycklingbröstfiléer
3 dl passerade tomater
1,5 dl vitt vin, italienskt
1 liter väl smaksatt kycklingbuljong, (rykande varm)
Parmesan
Färsk oregano
Olivolja
Havssalt & Svartpeppar

Skär kycklingbröstfiléerna i tjocka strimlor, krydda med salt och peppar. Ringla över olivolja och ställ åt sidan.

Hetta upp en rejäl skvätt olivolja i en sautépanna och blondera den gula löken och vitlöken. (Blondera innebär att man mjuksteker en råvara tills den blir lätt genomskinlig, utan att den tar färg.) Tillsätt arborioriset och vänd runt. Låt fräsa i några minuter och vänd runt titt som tätt.

Slå på vinet till ett helt underbart ljud och vänd runt igen. Låt koka tills vinet antingen landat i riskornen eller försvunnit ut i tunna luften. Slå på 1,5 dl av de passerade tomaterna och vänd runt igen.

Börja sedan med att spä risotton med het kycklingbuljong, cirka 1,5 dl åt gången. Slå på buljong, vänd runt och låt koka in, slå på mer buljong, vänd runt koka in. Efter cirka 10 minuter är det dags för resterande passerade tomater. Fortsätt med buljong till risotton gått ungefär 17 minuter. Riv då ned löjligt mycket parmesan och strö över färska oreganoblad. Vänd runt och smaka av med svartpeppar. Riset skall vara magiskt krämigt, men med lätt tuggmotstånd i kärnan.

Stek kycklingbröstbitarna i olivolja tills de är klara. Fräs haricots vert i olivolja till fin färg.

Löööjligt gott!

risotto, lyxlagat, frederik zäll, tomatrisotto, mutti

Du kanske också gillar