Sill till Midsommar

Hej på er vänner,

Gårdagen försvann när det gäller bloggande, jag dirigerade ett matlagningsevent på Viktor Rydbergs Gymnasium med 40 glada lärare och hade helt sjukt kul. Idag är siktet helt och hållet inställt på Midsommar som i vanlig ordning firas på Bastuholmen. (Japp, jag har ledigt från turnén tills på söndagmorgon, haha!)

Här kommer tips från min bok Lyxlagat Sommarmat & Snaps, dessa fungerar att göras idag eller i morgon om ni ligger risigt till med tiden! 🙂

Vill ni förövrigt nå mig av den ena eller andra anledningen så kan man antingen lämna en kommentar på bloggen eller skicka ett meddelande till Lyxlagat via Facebook.

lyxlagat-sommarmat-snaps

SKÅNSK SENAPSSILL

1 burk inläggningssill
1/2 dl senap (söt, icke grov)
1/2 dl grov skånsk senap
0,75 dl farinsocker
1 tsk vitvinsvinäger
1/2 dl rapsolja
1/2 dl finskuren dill
1/2 dl hackad salladslök
2 msk gräddfil

Låt sillen rinna av och torka den lätt med lite hushållspapper. Skär den i goda munsbitar.

Vänd med säker och lycklig hand ihop de två senapsorterna, farinsocker, gräddfil och vinäger i en stor bunke. Vispa därefter droppvis ner oljan under omrörande. Tillsätt även den fint skurna dillen och salladslöken skuren i tunna, tunna små skivor.

Smaka av såsen med salt och svartpeppar. Är den riktigt, rysligt god så är det ju bra! Vänd försiktigt ner sillen.

Låt sillen dra i en burk med tätslutande lock i ett dygn i kylskåpet innan glädjande förtäring.

HUSFRUSILL

250 g matjesfiléer
2 msk chilisauce
1 dl lättmajonäs
½ dl gräddfil
1 liten gul lök
1 litet knippe färsk dill
1 dl cornichoner och syltlökar, grovt hackade
Nymald svartpeppar

Skala och hacka löken finfint och skär dillen precis lika finfint.

Skölj sillen och torka av den med hushållspapper. Skär filéerna i bitar.

Blanda chilisauce, majonäs, gräddfil med finhackad lök, dill och grovt hackade cornichoner och syltlökar. Krydda med svartpeppar och blanda väl.

Sist men inte minst ska givetvis sillen ner i blandningen. Blanda återigen väl, men gör det mycket försiktigt.

Täck med lock och låt glädjen dra i två dygn i kylskåp.

Helt otroligt, otroligt gott!

LIME- & PEPPARROTSSILL

1 pkt 5-minuterssill
1 burk cantadou färskost med smak av pepparrot
1 dl lätt crème fraiche
1 lime, zest & juice
½ tsk salt
1 msk flytande honung
2 tsk riven färsk pepparrot

Denna weissbier tycker jag passar perfekt eftersom man kan ana lime I bade smak och doft. Klockrent till den limesyrliga sillens tillredande. Grymt fin låt ocksp, men det är inte så konstigt när Mr Simon står för verket.

Blanda allt förutom sillen till en slät smet. Skär sillen i små goda bitar och vänd varsamt ned bitarna i pepparrotssmeten.

Serveras direkt om så önskas, men mår också mycket bra av att dra några timmar.

Du kanske också gillar