Bigos – Jägarsoppa

Hej vänner,

Eskobar här igen med en rapport från europas vägar. Just nu rullar vi på S7:an från Gdynia mot Warszawa efter en natt på färjan Stena Line Vision mellan Karlskrona och Gdynia.

Vi spelar i Warszawa i kväll för ca 10.000 personer i utsåld arena. Glädjeliv alltså! 🙂 Turnébussen har fått vila sedan Trondheim förra helgen, men nu är det en rejäl repa som gäller, har för mig att det är Polen, sedan 10 gig i Tyskland, vidare till Österrike, Schweiz och England innan vi tar en liten paus och laddar för de avslutande konserterna i Sverige i slutet av Juli.

I vanlig ordning så kommer det ett recept här, kopplat till landet eller staden vi lirar i kväll. Jag som är matlagare och kokboksförfattare älskar ju verkligen att laga mat på resande fot oavsett om det är på båtsemester eller husbilsresa med bandet. Denna vända plockade jag ur min Weber Smokey Joe och stoppade in min Weber klotgrill 57cm istället, det grillas så mycket och det är skönt att ha lite rediga doningar. Har även införskaffat en så kallad cowboy tri-pod och det är den som gäller idag. (Givetvis går det att tillreda maten på spis eller grill)

jägarsoppa, frederik zäll, lyxlagat, eskobar, roxette, soppa, tripod, camping

BIGOS
(Jägarsoppa)

4 portioner

1 nät gula steklökar
2 klyfta vitlök
5 kvistar timjan
2 morötter, skalade och finfint tärnade
1 dl torkad svampi bitar
300 g rökt sidfläsk
8 dl vatten + 2 tärningar oxbuljong
2 dl grädde
1 dl mjölk
1 dl crème fraiche
½ dl god whisky
Rödvinsvinäger
Olivolja
Havssalt & svartpeppar

Tänd en rejäl brasa med några fina klabbar.

Skala steklökarna och behåll dem hela. Tärna sidfläsket. Blöt upp Karl-Johansvampen i 3 dl vatten. Häll av den efter ca 10 minuter, men spara vattnet till senare.

Placera er tri-pod över brasan och er dutch oven stående på tri-podens hängande galler. Ringla i lite olivolja och lägg i 2 krossade vitlöksklyftor med skalet kvar. Låt fräsa några minuter och släng sedan bort vitlöken. Bryn sidfläsket, steklökarna och svampen i omgångar under lock. Det brukar ta lite tid att få igång värmen rejält.

Fräs morotstärningarna i några minuter, igen under lock. Slå sedan på whiskyn och låt fräsa i någon minut. Häll i vattnet från svampen och resterande 5 dl vatten tillsammans med buljongtärningarna, grädden och mjölken. Låt koka upp och sjuda i cirka 10 minuter under lock. Rör ut crème fraiche i soppan och smaka sedan av med rödvinsvinäger, salt och peppar.

Låt värmas upp rejält och servera sedan med ett gott bröd!

Du kanske också gillar