Ugnsbakad torsk, det är grejjer det!
Hej vänner,
Ny vecka och nya upptåg. Jag ska in i studion med Eskobar, ner till Göteborg för lite SVT-jobb och framförallt fixa till vår underbara Lillbåt som på söndag får nya lyckliga ägare. Jo, ni läste rätt. Jag har blivit galen och sålt vår älskade havskamrat. Nej, nej, ta det lugnt nu vänner, spåra inte ur!! 😉 Vi har givetvis inte övergett båtlivet. De nya ägarna av Lillbåten ger oss nämligen deras ögonsten i byte. En gammal fin dam av modellen Orrskär 27 anno 1974. I och med detta så blir hon äldst i familjen och bara det är ju värt respekt, haha! Låt oss tillsammans välkomna Olivia Af Svinninge, ni får snart träffa henne här på bloggen!
UGNSSTEKT TORSK MED KAPRIS, TOMAT & ROSMARIN
4 portioner
700 g torskfilé
500 g fast potatis
3 ansjovisfiléer
3 soltorkade tomater
1 burk konserverade hela plommontomater
1 näve svarta oliver utan kärnor
1 msk kapris
2 kvistar färsk rosmarin
2 kvistar persilja
½ citron
Olivolja
Flingsalt & svartpeppar
I kockens glas: Chablis Premier Cru Les Vaillons Domaine Billaud-Simon (nr 71226)
I kockens öra: Dusty Springfield – Summer is over (Jag vet… Inte passande, men magisk låt!! Haha!! 🙂
Kockens vin är helt sagolikt i min mening. Är ni generösa så kan ju även gästerna få smaka…
Skölj fiskfilén och skär den i 5 – 6 lika stora delar. Pensla bitarna med olivolja och krydda väl med salt och svartpeppar. Låt dra på ett fat i rumstemperatur. Sätt ugnen på 200°C.
Skala potatisarna och skär dem i klyftor. Koka dem i lättsaltat vatten tills de är nästan klara. Häll av vattnet och lägg potatisen åt sidan.
Skär ansjovisfiléerna på längden till tunna strimlor. Strimla även de soltorkade tomaterna. Finhacka persiljan och rosmarinen. Häll av spadet från de konserverade plommontomaterna och skölj dem hastigt i kallt vatten. Dela dem i lite mindre bitar.
Ringla lite olivolja i botten på en ugnsfast form. Varva potatis, torsk, soltorkade tomater, ansjovis, plommontomater, oliver, kapris, persilja och rosmarin i formen. Salta och peppra och pressa över lite citronsaft.
Ringla lite olivolja på toppen och baka i ugnen i tills fiskens innertemperatur är 50°C. Det tar cirka 10 minuter, beroende på torskfiléernas tjocklek.
Maria
Låter suveränt gott! Får ta och prova det nu i veckan. 🙂 Tackar!