Texas Brisket

Jajamensan, idag blir det ett sånt där inlägg som aldrig riktigt tar slut, haha!

Tänkte börja med att säga glad Valborg till er alla! Vi ska ha ett riktigt rejält BBQ-party här hemma med massa vuxna och säkerligen lika många glada barn! När man då ska bjuda folk på en feeeet köttbit så gäller det så klart att vara ute i god tid. Förra veckan beställde jag en bringa från Johan på ICA Favoriten i Åkersberga. Dock måste bringan vara styckad i sann amerikansk anda, där man tar hela biten i ett stycke. Det korrekta ordet i BBQ-världen är då en Brisket som består av två delar som kallas Point & Blank. Det som är mycket relevant att lägga på minnet är att de olika delarna har fibrer i olika riktningar så när man sedan trancherar köttet så ska er Brisket vridas 45 grader när man kommer till ”gränsen” mellan de olika delarna.

I tisdags hämtade jag således min Brisket på ganska exakt 5 kg. Efter en rejäl putsning väger den nu ca 4,4 kg.

brisket, weber, lyxlagat, smokey mountain, wsm, frederik zäll, rök, smoker, bbq

Vi kan konstatera att den är stor. Tre skärbrädor behövdes, haha! 🙂 Här är min Brisket putsad och klar. Bredvid har vi en rejäl burk med min så kallade Knock Out Rub. Recept följer längre ner… Se till att använda plasthandskar och rubba, verkligen RUBBA hårt in kryddorna i köttet.

brisket, weber, lyxlagat, smokey mountain, wsm, frederik zäll, rök, smoker, bbq

När köttet är rubbat och klart ska det vila i kylskåp i dubbla plastpåsar (ihopvikt) i två dygn.

Så nu i morse var det äntligen dags att tända röken. Jag tänkte först röka min Brisket i ca 4 timmar i min Weber Smokey Mountiain innan jag lägger över den på klotgrillen för indirekt grillning med massa äppeljuice och öl och grejjer, men det tar vi senare! 🙂

Tänd en skorsten briketter, låt brinna i 30 minuter och häll dem sedan i rökens briketthållare där ni redan lagt ut en skorsten med icke tända briketter. På briketterna har jag lagt några chunks Mesquite & några chunks Cherry, alltså rökträ.

bisket, wsm, lyxlagat, frederik zäll, bbq

På med resten av röken, fyll vattenkaret, gärna med ljummet vatten och invänta temperaturen 110°C. Sedan är det dags för köttet. Jag har inte en pytteliten rök, köttet är stort, man får helt enkelt trycka ihop köttet lite så att det får plats, haha!

bisket, wsm, lyxlagat, frederik zäll, bbq

Sen är det dags att chilla, haha! Låt köttet ligga med fettkappan nedåt, kika till röken då och då för att se att temperaturen ligger på cirka 110°C, vilket den sköter själv med hjälp av vattenkaret och briketttekniken. Fyll på med rökträ vid behöv. Eventuellt kan ni behöva fylla på med briketter också, det beror på kvalitén på briketterna. 4 timmar innan köttet hoppar till grillen! 🙂

bisket, wsm, lyxlagat, frederik zäll, bbq

KNOCK OUT RUB

3 msk paprikapulver
3 msk muscovadosocker
2 msk lökpulver
2 msk vitlökspulver
2 msk torkad oregano
1 msk anchochilipulver
1 msk cayennepeppar
1 msk spiskummin
2 msk örtsalt
1/2 msk svartpeppar

Fortsättning följer vänner! 🙂

UPPDATERING KL 14.00

Nu har det gått 4 timmar och min Weber Smokey Mountain har gjort sitt. Jag har tillsatt rökträ ungefär en gång per timme, men briketter har inte behövts, röken har legat stabilt på ca 115°C, trots stormvindar, haha!

Nu är klotgrillen igång, en skorsten glödande briketter ligger ovanpå lika många icke tända briketter längs med sidan av grillen. Bredvid briketterna står folieformar med öl, äppeljuice, äppelcidervinäger, vitlök, muscovadosocker och salt.

grillen är redo, weber, lyxlagat, brisket, frederik zäll, bbq

Som ni ser nedan så har köttet dragit ihop sig rejält och blivit klart tjockare. Viktmässigt är det nog inte så värst stor skillnad ännu, men nu blir det lite mer drag under galoscherna så gissningsvis landar vi på en köttbit som vid servering väger strax under 4 kg. Fortfarande med fettsidan nedåt.

grillen är redo, weber, lyxlagat, brisket, frederik zäll, bbq

Nu ligger min brisket på grillen i cirka 5 timmar. De sista 90 minuterna lägger jag hela stycket i folie och häller på samma blandning som ligger i formarna under köttet. Jag pensla nu köttet var 60 minut med den blandningen;

BRISKET MOP

3 dl äppeljuice
3 dl god, pale ale – Amerikansk så klart!
1/2 dl äppelcidervinäger
1 pressad vitlöksklyfta
1 msk muscovadosocker
1 msk salt

Glädjeliv!

Du kanske också gillar