Tappa öl på flaska
Hej vänner,
Idag har jag hunnit tappa upp mitt nya öl på flaska. Det är en IPA med tre sorters humle där jag har försökt få fram det jag själv älskar med IPA, nämligen den beska tonen som påminner mycket om citrus, framförallt grapefrukt. Efter 3 veckor i jäskar har jag primat ölet, dvs tappat över det i ett nytt kar och lämnat kvar jästfällningen, sedan tillsatt en prima som är en sockerlag. Man får noga räkna ut mängden socker som skall användas per liter öl. Det är just sockermängden som tillsammans med den lilla kvarvarande jästen som kommer att ge ölet dess kolsyra. För mycket socker ger antingen ett helt bortskummat öl eller i värsta fall flasksprängning. För lite socker ger ett öl som känns gammal och avslaget.
Efter buteljering av min India Pale Ale som går under namnet ”Svinninge Bullet” så har jag kapsylerat och åter ställt flaskorna i 19°C, mörker. Där får flaskorna stå i två veckor innan de kan avnjutas. För att bäst känna alla smaker i ett öl bör man förtära det i samma temperatur som det jäser i och ale jäser i ungerfär 17-21°C. Dock gillar jag aningen svalare. Min ale tänker jag servera mig själv tempererad till cirka 13°C, men det är smaksak så klart! 🙂
Rapport om hur det hela smakar återkommer jag med om ungefär två veckor. Nu på lördag ska jag testa min stout som jag gjort efter Mikkeller’s recept som finns att inhandla via Lilla Köksbryggeriet. Den nykapsylerade Svinninge Bullet är den första jag gör på 100% eget recept. Spännande!!
Ta hand om er vänner!
//Frederik
Mattias
En bra IPA är svårslaget. Får man fråga vilka humlesorter du använt? Citra, Amarillo eller Galaxy, kanske?
lyxlagat
Tjena Mattias,
Bra tajming på din kommentar. Det är nämligen idag jag äntligen får korka upp min IPA för första gången! 🙂
Svinninge Bullet heter den på grund av att den är humlad med Green Bullet. Även Simcoe & Amarillo finns med!
Brygger du själv?
Skål!
//Frederik
Mattias
Ja, man kan väl säga att jag brygger själv men inte så mycket hemma. Jag arbetar med det. Dock händer det ibland att jag brygger i ett litet bryggverk som ger 20-25 liter färdig öl. Visst är det kul när man börjar upptäcka alla olika humlesorter och maltsorter?! Det går ju att variera i det oändliga.
Hoppas ölen smakade bra!
lyxlagat
Aha, cool! Får man fråga var du jobbar? Kul! Min IPA blev kanon. Om man nu får vara lite osvensk och lagom fylld av hybris så blev den faktiskt helt grymt bra. Tror jag låg ett gram lågt när det gäller socker per liter öl, men en helt grymt bra IPA faktiskt! Kul!!
Trevlig helg!
//F
Mattias
Jag jobbar på Gotlands Bryggeri. Har du varit där nån gång? Om inte och om du råkar ha vägarna förbi får du titta in så kan jag visa dig runt.
/Mattias
lyxlagat
I Visby? Har inte varit där, vore grymt kul. Är jag på ön så hojtar jag garanterat!
Har ni ett bryggeri i Vårby också?
Glädje!
//Frederik
Mattias
Bryggeriet i Vårby har varit ett av Spendrups bryggerier och då vi är ett dotterbolag till Spendrups har vi haft en del samarbete med dem.
Jag börjar faktiskt känna ett litet sug efter att göra en liten brygd av ett eget öl. Kan dock inte bestämma mig för om jag ska göra en IPA eller en humlebesk pils. Det vore lite kul om man kunde få till en sjysst pils.
Har du inte varit i Visby så är det väl snart dags? Det brukar vara en uppskattad stad av turisterna.
/Mattias
lyxlagat
Aha, då fattar jag. Visby har jag varit i många gånger, senast i somras då vi spelade in två tv-program där. Drack dessutom en Sleepy Bulldog Summer PA på torget om jag inte minns fel. 🙂 Bryggeriet har jag dock aldrig besökt. Glädje!
//Frederik
Mattias
Ah, då ändrar jag min mening. Har du inte varit på Gotlands Bryggeri så är det väl snart dags. 🙂 Om du var på torget så hade du inte långt till bryggeriet. Det ligger väl ca 200-300 meter därifrån. Som sagt, hojta till nästa gång du kommer så visar jag dig runt. Det är inte så stort men å andra sidan så är det lite lättare att få en helhetssyn över bryggeriet och dess funktioner då.
lyxlagat
Jag hojtar garanterat om läge dyker upp! 🙂
Hör av dig när du sätter igång en brygd! Alltid kul att höra tankar och dela erfarenheter.
//F