TV4 Nyhetsmorgon – Smoked Short Ribs

Tjaba,

Då var jag tillbaka i studio med dunder och brak. I TV4 Studio alltså. Eskobarstudion är jag i allt som oftast, haha!

Det blev i vanlig ordning en meny med tydlig touch av amerikanska södern, nämligen;

§ Grilled Pear Salad n’ Creamy Gorgonzola

§ Smoked Short Ribs

§ Watermelon Ice

Vill ni se ett kortare sammandrag så finner ni det här;

Kul med denna meny är att allt faktiskt passar ihop. Man kan äta den isiga vattenmelonen till köttet – det är magiskt gott, men man kan precis likaväl ha den som en dessert eller fördrink. Dessutom så är salladen magiskt god som en egen rätt eller ihop med köttet. Mix n’ match!

GRILLED PEAR SALAD

4 portioner

4 mogna och fasta päron
100 g krämig Gorgonzola
½ dl solrosfrön
1 dl valnötskärnor
½ dl sultanrussin
2 citroner
Rucola
Rosésallad
Morot
Zucchini
1 msk ljust muscovadosocker
1 dl olivolja
Flingsalt & nymald svartpeppar
Serveras med en nybakad bit bröd

Tänd grillen och börja sedan skala päronen. Dela dem i halvor och gröp ur dem en aning så att ni blir av med kärnhuset. Skär bort lite, lite av den runda ”baksidan” på varje päronhalva så att de ligger bra i grillpannan sen. Pressa en citron över alla halvorna, täck med plastfilm och låt stå i kylen.

Lägg upp rucola och rosésallad på ett stort fat eller på fyra tallrikar. Skala och strimla morot och zucchini på en julienne-mandolin. Lägg de vackra strimlorna på salladen. Vispa ihop muscovadosocker med äppelcidervinäger och olivolja. Krydda sedan upp med flingsalt och svartpeppar. Smaka av.

Ta med gorgonzola, solrosfrön, valnötter, russin, bröd och en grillpanna ut till grillen när päronen ska tillagas. Stänk lite olja i den heta grillpannan och stek päronen med den urgröpta sidan nedåt.

Efter 4 – 5 minuter, rosta solroskärnorna och valnötterna i pannan samtidigt som ni vänder päronen. Fördela gorgonzolan på päronhalvorna och pressa över resterande citron. Täck med lock igen.

Låt grillas i ytterligare cirka 4 minuter, utan att bränna vid nötterna. Lyft över päronen till salladsfatet, toppa med rostade solroskärnor, valnötter och de söta sultanrussinen. Ringla över dressingen.

 


 

SMOKED SHORT RIBS

4 portioner

Ca 2,5 kg Short ribs (nötrevben / revbensstek)
Salt, svartpeppar och paprikapulver
2 dl äppelcidervinäger
2 dl öl (ljus lager)

Ta bort membranet på baksidan av ribsen. Krydda rikligt med salt, peppar och paprikapulver runt om hela biten.

Tänd er smoker eller kolgrill och fyll på rikligt med ekträ för rökningen. Temperaturen bör ligga på cirka 100 – 110°C.

Lägg ribsen på gallret och rök under lock i två timmar. Titta till ribsen, fyll på med rökträ och låt gå i ytterligare cirka två timmar. Se till att det finns gott om bolmande ekträ i smokern under hela perioden.

Vispa ihop 2 dl vinäger med 2 dl öl och häll i en sprayflaska. Spraya ribsen och rök i ytterligare cirka 45 minuter, eller så länge ni vill… 🙂

Vila på skärbrädan i cirka 20 minuter innan ni lätt lyfter bort benet och delar upp det möra köttet mellan alla hungriga gäster.

 


 

LOUISIANA WATERMELON ICE

½ kg vattenmelon i bitar, utan kärnor och skal
0,75 dl vatten
1,5 dl strösocker
1 citron
Myntablad

Koka upp vattnet och vispa i sockret. Låt sjuda tills sockret lösts upp helt. Ställ åt sidan att svalna och kyl sedan sockerlagen väl.

Mixa vattenmelonbitarna med sockerlagen och några stänk citron i en blender till en slät massa. Häll massan i en stor och vid form och ställ i frysen i 60 minuter.

Gaffla sedan runt allt i formen, vänd om och blanda. Ställ tillbaka formen i frysen i ytterligare i en timme. Här har vi en isigt kall dryck. Vill man få den riktigt frostig så fortsätt med att gaffla varje timme ytterligare några vändor tills ni är nöjda. Kan abslout förberedas dagen innan och bara tinas till önskad frostighet och konsistens!

Skrapa sedan ut frasiga härligt isiga bitar i glas eller skålar och garnera med färska myntablad. Vill man så kan man stänka på lite Hendrick’s Gin också så har ni en finfin drink på sommarterassen!

Njutning vänner!! 🙂

//Zäll

Du kanske också gillar