Ölsafari i Danmark

Kallt … Var fan kom den här kylan ifrån? Jag är ju inte klar med värmen än! Hur mycket jag än fått av den så är jag inte klar med den. Känner ni igen den tanken? Tror en hel del svenskar känner med mig. Samma tanke slår mig när jag är mitt uppe i en av mina många resor. Åka hem nu?? Jag är inte klar än!Ändå är det lik förbannat lika otroligt skönt när man väl kommit hem, varenda gång! Kanske är det något som bara ligger helt naturligt i oss, att alltid vilja ha lite mer. Nu när jag tänker efter så tror jag faktiskt att jag kan passa in just detta mönster på det mesta i mitt liv.

Skulle du vilja testa en helt ny och spännande öl?
Nej tack, det är bra. Jag känner mig nöjd utan att prova ert nya öl…

Nä, så lär det ju inte direkt gå till, haha!!!

Jag har känt mig lite oinspirerad när det gäller öl på sistone. Mina favoriter finns inte på bolaget så jag får fixa med privatimport om jag vill ha dem. Givetvis har Bolaget otroligt bra sortiment på hyllan, men om inte inspirationen är på topp så är det skönt att ha några säkra kort utan att läsa på och nörda ner sig på det sätt jag normalt älskar att göra. Sen kom det sig så att jag fick nyheterna serverade på silverfat. Eller stålfat kanske det var … Jag tog mig till Danmark för att prova lite öl. Nordjylland och Frederikshavn närmare bestämt. En färja från Göteborg kostar bara någon hundralapp, tur och retur. Det var iof lite blåsigt, men lite smällar får man väl ta!!?


Efter lite informationssamlande fick jag lära att man på Turistbyrån kan införskaffa allt som behövs för en inspirerande ölpromenad, en så kallad Beer Walk. 99 danska kronor kostade kalaset och då ingår ett litet 15 cl ölglas i en snygg burk. I burken finns även 6 ölbiljetter och en karta som listar upp alla de 10 krogar, caféer och barer som ingår i denna Beer Walk. Sen är det bara att börja promenera. Sjukt kul upplägg som leder dig till nya öl, nya hak, nya bekantskaper och massor av ny inspiration.


Jerry’s Restaurant & Bar är en så kallad brew pub med eget bryggeri i källaren. Jag valde att testa några olika öl i denna grymma diner med skelett och surfbrädor som inredningsinriktning. Inte för att jag surfar mycket, men döskallar är sjukt coolt, det är sen gammalt!


Ägaren själv immigrerade till Danmark från USA på 80-talet och öppnade restaurangen i Frederikshavn. ”Good Food & Friendly Service”är den bästa amerikanska stilen sägs det och det kan man väl skriva under på! För 11 år sedan uppgraderades baren med ett eget bryggeri och har sedan dess kunnat servera egna brygder till burgaren eller steken. Här kan man beställa in en öltestarbricka med 5 olika öl så jag testade loss lite och fann bland annat deras egna Pors-öl som var riktigt fin. Spännande toner av kombinationen pors & karamellmalt. Även en amber från det egna källarbryggeriet fick riktigt bra betyg innan det var dags att ta fram kartan och sätta en nål på nästa anhalt.

Freddy’s Bar välkomnade med ett glatt mottagande och vid bardisken fick jag mig en ruggigt fin stout som drog åt Guinness-hållet, men med en torrare och mer torr och rostad avslutning. Även en Jacobsen Pale Ale och en skål med fläsksvålar slank ner, allt perfekt ackompanjerat av 80-talsrock i lätt spruckna högtalare. Ett gammalt slitet biljardbord och ett takmonterat trumset i kombination med klassisk retroinredning fick haket att påminna mig mycket om de sköna opretantiösa barerna i Siesta Keys eller någon annan laid-back amerikansk småstad. De lägger stor vikt vid just atmosfären. Kom hit och spela lite biljard, lyssna på bra musik och välj och vraka mellan 20-talet olika öl på fat.Givetvis serverar de även en hel del öl på flaska.

Vendia ingick inte i Frederikshavns Beer Walk, men med en stjärna i Guide Michelin och med bryggeri under samma tak som restaurangen så kunde jag inte motstå frestelsen och det är något jag är otroligt glad för. Jag lyckades till och med få en ölprovning tillsammans med Vendia Bryghus bryggmästare vid namn Nga Phan.


Några sköna snacks vändes ihop ute i köket och redan då fick jag som matlagare en tydlig aning om att jag nog också bör stanna och äta på restaurangen efter provningen. De små enkla snacksen var till exempel mjuksjudna vaktelägg med forellrom och en del annat som kan anses helt ätbart! Eller rättare sagt magiskt gott. Att dessutom gå loss på dessa små godbitar tillsammans med Bryggmästaren som med stor inspiration och glädje tog oss på en resa genom bryggeriets historia och sortiment… Det gör inte ont!


Bryghuset Vendia är något som bör kollas upp av alla ölkonnessörer därute. Deras Efterårsbryg och deras Schwarzbier är helt enkelt sjukt bra. Bryggeriet är ett microbryggeri med en årskapacitet på 70.000 liter, men endast en brygd i taget kan göras och jäsas vilket gör att planering och noggrannhet är högsta prio.

Vendia Efterårsbryg Ett underjäst öl på 5,4% vol.alk. på 50 cl flaska. Ölet är i pilsnerstil med riktigt fin maltig munkänsla som matchar den gyllene färgen perfekt. Snygg och mjuk beska gör sig påmind i detta öl som har en säljperiod på hösten för att fira att kornet kommit från åker till mälteri. Serveras enligt bryggmästaren vid 5°C.


Vendia Schwarzbier Även detta öl är en underjäst pjäs i sann tysk anda. Både malt och humle är 100% tysk och givetvis är det en riktigt härligt svart dryck som ler mot mig i glaset. Den brända, kafferostade tonen ligger snyggt kvar i munnen och smaken har en lätt, men riktigt delikat beska. Sannerligen en riktig hit, införskaffa denna goding bums. Serveras enligt bryggmästaren vid 5°C.

Hemma igen och det är torsdag. Det är kallt, vinden tar i ganska rejält och jag känner mig glad. Inspirerad. Sugen på alla projekt som är i rullning. Taggad på att lösa problemen med den läckande vattenkranen på gästtoaletten. Lycklig för att jag igår la in en Fullers Imperial Stout Limited Edition på kylning och på alla goda och härliga öl därute. Inspirationen finns där, det är bara att ta er ut på en promenad och kika runt hörnet, över sundet eller kanske här på Lyxlagat.se ..?

Du kanske också gillar