Tapas SM – Delfinal 1 avklarad!

Hej vänner,

Det är alltså så att jag är deltagare i juryn i årets Tapas-SM och första delfinalen har klarats av nu i helgen. Det har plockats fram tre olika bidrag och dessa har alltså testats. Här kommer mina funderingar och själva recepten.

Ramon bilbao

Resultatet från juryns sammanlagda omdömmen kommer senare i veckan. Alla tapasbidrag skall passa med vinet Ramón Bilbao och alltså testar jag alla bidrag med detta vin.

Bidrag nummer ett – Här har vi en Grahamspaj med skinka, champinjoner & gorgonzola.

Champinjonpaj Tapas-SM

En pajdeg på grahamsmjöl, vetemjöl, smör & vatten. Knådas och trycks ut i pajfrom. Kyls och förgräddas sedan i 15 minuter. Fyllningen består av en stuvning med grädde, gorgonzola, champinjoner & rökt skinka. Fylls i pajskalet och gräddas ytterligare 15 minuter.

En riktigt välsmakande paj tyckte vi alla i mitt sällskap och det var inga som helst problem att sluka skapelsen. Fin sälta från gorgonzolan och i sin helhet balanserad och god. Kanske inte vad jag skulle anse vara tapas, men riktigt, riktigt gott! Gorgonzolans sälta bråkar lite med vinet dock. 

Bidrag nummer två – Kantarell- & ostfyllda ugnsrostade paprikor.

Paprikatapas Tapas-SM

Dela en paprika i fyra delar, pensla med olivolja. Rosta i ugn tills skinnet är svart. Låt svalna ngt och dra sedan av skalet. Stek kantareller i smör tillsammans med en finhackad vitlöksklyfta och en finhackad schalottenlök. Lägg lite getost och kantarellröra på en paprikafilé och rulla ihop. Fäst med tandpetare om så behövs.

Fin sälta med getostens jordiga karaktär matchas med den mjuka och underbara smaken av smörstekta kantareller och lök. Paprikans sötma blir som en frisk fläkt runt det hela och allt blir riktigt bra. Grymt! Vinet fungerar fint till anrättningen tyckte vi.

Bidrag tre är Heta fyllda skinkrullar. 

skinkrullar Tapas-SM

Lufttorkad skinka fylls med en röra bestående av cream cheese, hackad grön jalapeño & hackad soltorkad tomat.

Kanske lite väl enkelt, men å andra sidan så är det inte svårighetsgraden som skall avgöra här. Det känns Tapas, det smakar finfint och matchar vinet ypperligt. Det är riktig spännande att testa vinet tillsammans med de olika anrättningarna och se hur otroligt olika det smakar. Här satt vinet perfekt till skinkan och den heta jalapeñon. Återigen, Grymt!

Som sagt så återkommer vi med den samlade juryns resultat under veckan. Sägas skall också att detta alltså bara var delfinal nummer 1. Det finns gott om tid att bomba in recept till tävlingen. Det är ett helt otroligt fint förstapris då vinnaren får en vistelse för två personer i Rioja, Spanien med besök på vingården Ramón Bilbao. Jag skulle sjukt gärna vinna själv, men får inte deltaga, hahah! 🙂

Klicka på bannern nedan för att komma till tävlingens Facebooksida. Lycka till vänner!

Tapas-SM

Du kanske också gillar

  1. Vinnare Delfinal 1 | Lyxlagat

    […] Vill ni själva tillaga dessa tapas så finner ni mer info om bidragen i gårdagens blogginlägg. […]