TV4 – Kalvblanquette
Hej vänner,
Igår var det nyhetsmorgon på schemat. Klippen kan ses under en period här>> och även här>>>.
Receptet, det vill säga det viktiga finner ni så klart här! 🙂
KALVBLANQUETTE MED GULA KANTARELLER
Blanquette de veau
4 portioner
800 g grytbitar av kalv
4 morötter
2 gula lökar
2 msk smör
2 msk vetemjöl
½ dl mjölk
2 msk konjak
Flingsalt & svartpeppar
Bouqet garní (lagerblad, timjan & persilja)
2 hg gula kantareller plus lite smör
Serveras med kokt potatis & kokta grönsaker
I kockens glas: Bourgogne Hautes Côtes de Nuits
I kockens öra: Carla Bruni – Quelqu’um m’a dit
Systembolaget verkar ha ngt strul med sin sajt just i detta läge som jag bloggar, men kika in där senare för mer info om vinet. Grymt bra.
Lägg de fina köttbitarna i en gjutjärnsgryta och täck precis med vatten. Koka upp och skumma av.
Skala och skär lökarna i båtar. Skala och slanta morötterna. Bind samman er bouqet garní. Lägg alltsammans i grytan och strö över två nypor flingsalt och vrid några varv på pepparkvarnen.
Täck grytan med lock och låt sjuda sakta i cirka 90 minuter tills köttet är helt mört och fint.
Häll därefter över buljongen i en kanna och håll kött, lök och morötter varmt i ett foliepaket. Kassera kryddbuketten.
Hetta upp plattan något och hetta upp smöret i den tomma grytan. Vispa ner mjölet och späd sedan lite i taget med buljongen och mjölken tills ni får en vit, slät och lagom tjock sås enligt eget tycke och smak. Slå på lite konjak och låt sedan såsen sjuda i 10 minuter. Fortsätt späda med buljongen under tiden om det behövs. Smaka av.
Lägg de ansade kantarellerna i en kall gjutjärnspanna och hetta upp. Häll av vätskan som svampen släpper ifrån sig efter några minuter och tillsätt en rejäl klick smör. Stek svampen gyllene vilket tar 4 – 5 minuter.
Vid servering, lägg det varma köttet i en serveringsgryta och häll över den ljusa, fina såsen. Strö över grovt hackad persilja och de vackra kantarellerna.
Servera med kokt potatis och gärna lite kokta grönsaker.
LIVSLYX!!! 🙂
Maria
Gud så gott det där verkar! Blir nog till att leta kalvkött i affären imorgon. Tack för en jättefin inspirerande blogg!
Ha en fin helg.
Blogged.se – Sök efter bloggar» Blog Archive » TV4 – Kalvblanquette
[…] Lyxlagat […]
lyxlagat
Glädje Maria! Det är gryyymt gott! 🙂
//F