Skaldjurscrêpes

Crêpes är en väldigt enkel rätt att fixa till och när man gör det med rätt fyllning så kan det bli precis hur lyxigt som helst. Bara en god ost som fyllinng kan vara perfekt, men tänk på att inte bara säga ostpannkaka då. Välj istället att kalla det Crêpes Gruyere eller något med fin klang. Det blir godare då! Haha!
Skaldjurscrêpes

VÄSTERBOTTENSGRATINERADE SKALDJURSCRÊPES

Cirka 8 små ljuvliga crêpes

Pannkakorna
2 ägg
3 dl vetemjöl
6 dl mjölk
1 knivsudd salt
Smör
100g Västerbottensost
Fyllningen
1 burk rökta musslor
500g räkor med skal
3 dl crème fraiche
2 salladslökar
1 litet knippe dill
1,5 msk skaldjursfond
1 dl vitt vin
1 tsk ljus maizena
1 vitlöksklyfta
1 krm vitpeppar
Salt

I kockens glas: La Goudale  (nr 1603) – Frankrike
I kockens öra: Django Reinhardt – Bugle Call Rag

Skala och skölj räkorna, låt musslorna rinna av och låt er bakdel svänga höger och vänster till denna makalöst gungiga låt. Grym glädje!

Vispa ihop smeten till pannkakorna och grädde dem vackra och frasiga i smör i en liten gjutjärnspanna. Åtta stycken ganska små crêpes blir lagom.

Sätt ugnen på 225°C och varva ned med en ljuvlig klunk från det immiga glaset.

Koka varsamt upp crème fraiche med vin, fiskfond och finhackad dill. Skiva salladslökarna finfint och vänd ner dem i koket tillsammans med en pressad vitlöksklyfta. Krydda lätt med salt och vitpeppar.

Red av såsen med lite maizena utrört i 1 msk vatten. Den ska vara krämig och tjock. Vänd sedan ned räkor och musslor och blanda varsamt.

Lägg upp en rejäl klick skaldjursröra på varje crêpe och vänd ihop dem. Riv över lite ost och gratinera glädjen i ugnen i 5-6 minuter tills osten smält.

Servera detta ljuvliga verk på akterdäck med en krispig grönsallad när solen står som högst och eftermiddagen ännu är ett oupptäckt äventyr.

Du kanske också gillar