Praktikant i köket
Här fixas och trixas det flitigt bland kastruller och karotter på Restaurang KGB i Stockholm. Jag har haft en helg på Öl & Whiskymässan där jag bjudit glada (ibland lite väl glada 🙂 ) gäster på mina godaste krustader. En del böcker fick jag sålt och en hel del intressanta människor fick jag prata med. Bland annat fick jag testa den godaste whiskyn jag hittills druckit, en Hakushu 18yo saga från japan. Glädje!
Denna vecka ska jag färdigställa bok nummer tre så det är lagom rörigt bland alla dokument och bilder, men bra blir det. Bra som tusan! Ni har väl nu inte missat att inhandla mina två första böcker?
Idag ska jag in i studion med bandet igen för att ta konsekvenserna av att vi gjorde en liten mysig version av en Lady Gaga-låt. Vår version blev så omtyckt av Sony-kontoren världen över så de vill göra ngt stort av det hela. Tänk vad lustigt det kan vara. Vi gjorde versionen på några minuter i sång-Daniels vardagsrum… haha! 🙂
Här kommer ett utsökt middagstips. Njut i livet kära vänner & missa inte veckans bok på Grenadinebloggen. Uppdateras under måndag förmiddag.
Parmesanstekt lax med tomatsallad & sparrissås
2 portioner
1 bit laxfilé skinn- och benfri ca 400g
1 citron
1 bit parmesan
Rosépeppar
Romansallad
3 tomater
1 avocado
Sockerärtor
1 knippe grön sparris
1 dl vispgrädde
100 g chévre
Olivolja
Smör
Salt & nymald svartpeppar
I kockens glas: Hubert Beck Gewurztraminer (nr 4592)
I kockens öra: Bruce Springsteen – I’ll work for your love
Börja med att pressa halva citronen och mal rikligt med rosépeppar över laxbiten. Låt dra i 20 minuter.
Sätt ugnen på 75°C. Softa med en mjuk och fin Alsace och en makalöst bra låt av chefen…
Ta fram laxen och torka av den lätt med lite papper. Salta runt om och riv över rikligt med parmesan. Platta försiktigt fast osten runt om laxen.
Hetta upp lite smör i en stekpana och halstra fisken hastigt på hög värme. Lägg sedan över filén i en ugssäker form och baka klart den i ugnen till en innertemperatur på ca 57-63°C. Då blir den perfekt.
Koka upp välsaltat vatten och förväll sockerärtorna i 30 sek. Häll inte bort vattnet.
Bryt av och släng bort den nedersta biten på sparrisen. Koka sparrisen i 2-3 minuter. Spara återigen kokvattnet, men lyft ur sparrisen. Lägg undan fyra fina sparrisar till servering. Restan skärs ner i mindre bitar och mixas med 1 dl av kokvattnet. Vänd även ner grädde och chévre och mixa såsen slät. Värm försiktigt upp den i en kastrull och smaka av med salt, nymald svartpeppar & citron.
Blanda försiktigt salladen, tomaterna, avocadon och strimlade sockerärtor och pressa över lite citron, ringla över lite olivolja samt krydda med salt och nymald svartpeppar.
Skär laxen i portionsbitar och servera med den vackra såsen, tomatsalladen och kanske en bit bröd. Framförallt, njut!!
//Frederik
Susanna B.
Hejsan! Först och främst måste jag säga att jag gillar er version av Lady Gaga sången. Verkligen mysig. Hade planerat på lax i kväll och jag inspireras av ditt recept idag. Älskar allt som är panerat i parmesan. Vi får se hur min variant blir. Take care.
Susanna B.
Hejsan! Först och främst måste jag säga att jag gillar er version av Lady Gaga sången. Verkligen mysig. Hade planerat på lax i kväll och jag inspireras av ditt recept idag. Älskar allt som är panerat i parmesan. Vi får se hur min variant blir. Take care.
frederik
Tack för ditt finfina omdöme! 🙂
Lycka till i köket ikväll! Må bäst!
//Frederik
frederik
Tack för ditt finfina omdöme! 🙂
Lycka till i köket ikväll! Må bäst!
//Frederik
Birgitta Höglund's Mat
Vilken härlig lax. Och vad kul med både bok och skivframgångar. Det är så givande med kreativa jobb 🙂
Birgitta Höglund's Mat
Vilken härlig lax. Och vad kul med både bok och skivframgångar. Det är så givande med kreativa jobb 🙂
Dennis
Laxen ser riktigt god ut!
Dennis
Laxen ser riktigt god ut!
Ingrid
Laxen är riktigt god, vi har provat:) Lycka Till med allt Frederik, du verkar så otroligt duktig och kreativ. Allt gott och trevlig vecka önskar jag dig och andra bloggläsare:)
Ingrid
Laxen är riktigt god, vi har provat:) Lycka Till med allt Frederik, du verkar så otroligt duktig och kreativ. Allt gott och trevlig vecka önskar jag dig och andra bloggläsare:)
frederik
Hej Ingrid och tack!
Trevlig vecka till dig också! Må väl!
//F
frederik
Hej Ingrid och tack!
Trevlig vecka till dig också! Må väl!
//F
Skägget
57-63°C för laxen låter galet hårt…prova 46-48 istället så börjar det likna nåt! Visserligen är ju smaken som baken men det är ju inte meningen att man ska döda laxen en gång till.
/$
Skägget
57-63°C för laxen låter galet hårt…prova 46-48 istället så börjar det likna nåt! Visserligen är ju smaken som baken men det är ju inte meningen att man ska döda laxen en gång till.
/$
frederik
Hej på dig Skägget.
Som du skrev, smaken är som baken…
Jag rekommenderar givetvis 57-63°. Annars hade jag skrivit något annat.
Mvh Frederik
frederik
Hej på dig Skägget.
Som du skrev, smaken är som baken…
Jag rekommenderar givetvis 57-63°. Annars hade jag skrivit något annat.
Mvh Frederik
Martina
Ser supergott ut, måste testa. Har själv precis börjat matblogga och hittade hit, inte så vanligt att hitta en kille som matbloggar direkt 🙂
Martina
Ser supergott ut, måste testa. Har själv precis börjat matblogga och hittade hit, inte så vanligt att hitta en kille som matbloggar direkt 🙂