Påskens finaste spenatpaj

spenatpaj lyxlagat påsk

Hej vänner,

Recept 1 av 3 när det gäller mina Gröna recept till påsk… 🙂

PÅSKENS FINASTE SPENATTÅRTA

6 -8 portioner

1 rulle filodeg
500 g bladspenat
1 knippe ekologisk grön sparris
1 msk torkad mejram
½ dl ströbröd
0,75 dl mjölk
6 ekologiska ägg
125 g riven Västerbottensost
200 g naturell färskost
Salt & svartpeppar
Kallpressad rapsolja
1 citron
Flingsalt

Det ser ut som mycket spenat när ni handlar, men den krymper en hel del vid tillagning. Skölj och fräs spenaten i lite rapsolja i några minuter tills den sjunker ihop. Häll över på fat och låt spenaten svalna. Krama ur den och hacka den grovt. Krydda med salt och peppar.

Vänd ihop ströbröd och mjölk och låt det svälla i några minuter. Rör ihop 75 gram av Västerbottensosten med 2 ägg och blanda med ströbrödet. Häll över smeten i en stor bunke och tillsätt spenaten och färskosten. Pressa över citronsaft, krydda med mejram och smaka av med salt och svartpeppar.

Sätt ugnen på 180°C.

Pensla insidan av en liten springform med rapsolja och lägg på ett ark av den tunna filodegen så att det hänger över kanterna. Pensla med rapsolja och lägg på ytterligare ett ark filodeg. Fortsätt tills ni har fem lager.

Fyll formen med spenatröran, ringla över några droppar rapsolja. Gör fyra rejäla gropar i röran och knäck ett ägg i varje grop. Då blir det riktigt fint när ni skär sedan. Kika in bilden nedan. 🙂

spenatpaj lyxlagat påsk

Lägg på ett ark filodeg som lock och pensla med rapsolja. Fortsätt till fem lager filodeg. Klipp bort överflödig deg som hänger över kanterna och nyp sedan ihop locket med botten. Pensla locket med olja och picka till sist några hål i pajens lock utan att förstöra äggen!

Grädda pajen i 90 minuter.  Ta bort de träiga bitarna av sparrisen och lägg dem i ett fint mönster på pajen när det återstår cirka 25 minuter av tiden. Droppa över lite rapsolja och strö även över lite flingsalt. Se till att pajen inte får för mycket färg. Täck med folie om så skulle vara fallet.

Strö över resterande Västerbottensost när pajen är klar och låt den sedan vila i minst 20 minuter innan den serveras med en fin och krispig grönsallad.

Klicka på bilden nedan för mer info om det ekologiska vinet Las Moras.

las moras lyxlagat

Du kanske också gillar