Lax på Indiska tongångar
Hej vänner,
På torsdag är jag återigen på Gastro Academy i Täby. Kom otroligt gärna dit. Man bokar sig en plats via hemsidan www.gastroacademy.nu. Temat för kvällen är ”Stekar & Septembergott” och det är en finfin trerätters som då kommer att landa på era tallrikar. 🙂
Nu till något helt annat, man ack så glädjande;
Lax garam masala
4 portioner
4 portionsbitar lax
1,5 msk Garam masala (finns i kryddhyllan)
1 nypa strösocker
4 portioner basmatiris
3 dl meze yoghurt
1 gurka
1/2 salladshuvud
1/2 klyfta vitlök
1 lime
Salt & nymald svartpeppar
I kockens glas: Cobra (nr 1623)
I kockens öra: Dave Pike Set – Mathar
Kungligt i luren & glaset måste jag säga. Det svänger indiskt så det står härliga till! Glädje! 🙂
Sätt ugnen på 170°C.
Börja med den riktigt goda såsen. Dela gurkan på längden och skrapa ur kärnhuset med en sked. Skär sedan gurkan i små bitar ca 1 x 1 cm. Ansa, skölj och strimla salladshuvudet fint. Blanda salladen, gurkan, finriven vitlök och lite limesaft med mezeyoghurten. Smaka av med salt och peppar och låt sedan såsen dra i kylen.
Lägg de fyra laxbitarna på ett ugnssäkert fat eller på en bakplåtspappersbeklädd plåt. Blanda Garma masala med en liten nypa socker och en nypa salt. Strö kryddblandningen över laxbitarna och ställ in fatet i ugnen. Cirka 12-13 minuter blir bra, lite beroende på laxbitarnas storlek.
Koka basmatiriset enligt förpackningens instruktioner och servera sedan den finfina maten bums. Ris, tandoorilax och den kalla, goda yoghurten. En liten klyfta lime och något grönt på tallriken gör det ännu finare. Riktigt gott!
//Frederik