Pastagratäng med skinka

Penne- & Köttfärsgratäng

Hej på er glada läsare av livets goda kulinaritet… Haha! 🙂

Här hemma hostas det konstant slipdamm pga husbygget, men nu har vi i alla fall fått till en del av huset så att man kan hänga där utan att behöva sitta bland sågspån och målarburkar. Skönt! Projektet hoppas vara i hamn innan jul, så det är bara att sätta på sig blåstället och köra… 🙂

God mat behövs ju så klart oavsett om man sliter eller bara njuter. Här kommer ett mycket enkelt, men ack så välsmakande tips. Glatt liv!

Gratinerad pasta med skinka

4 portioner

4 portioner pasta, (kokt)
150 g gröna ärtor
200 g skinka i bit
Parmesan
Olivolja
salt & svartpeppar
Ostsåsen:
50 g smör
4 msk vetemjöl
5 dl mjölk
4 dl riven parmesan
I snickarens glas: Skebo Lantöl (89866)
I snickarens öra: Dusty Springfield – Live Here With You

Grymt finfin öl, både till smak och utseende. Flaska, etikett… Rubbet är finfint helt enkelt. Låten dagen till ära är ju dessutom en av tidernas finaste. Denna har gått på repeat under lång tid i mina lurar. Magiskt!

Börja med att sätta ugnen på 225°C och gör sedan ostsåsen.

Låt smöret smälta långsamt i en kastrull, sänk värmen en aning och vispa ner mjölet. Späd sedan med mjölk under vispande. Låt sjuda under omrörning i ca 3 minuter. Vänd till sist ner parmesan och låt smälta. Smaka av med lite salt och nymald peppar. Ta bort kastrullen från värmen.

Smörj en ugnsfast form med en klick smör.

Sprid ut strimlad skinka, ärtor och kokt pasta. Blanda runt väl och krydda med en liten nypa salt och peppar. Slå på ostsåsen, riv över rikligt med parmesan och sätt in formen i ugnen. Låt stå i cirka 15 minuter.

Du kanske också gillar