Kryddiga järpar med polenta och grönt
Eskobar’s nya video är klar och finns att skåda på aftonbladet och youtube och säkerligen på tv inom kort. Har fått vila ut efter hårt slit. Mitt sätt att vila ut är att trixa i köket, blogga här eller jobba på min kommande kokbok. Recepten är utvalda och börjar kännas riktigt kompletta. Återstår dock en hel del provlagning och fotografering.
Dagens middagstips blir delvis från kokboken då jag ville pröva min polenta. Dock så är det inte samma gästartister här som i boken.
Kryddiga järpar med polenta och grönt
4 portioner
JÄRPARNA
500g nötfärs
2 vitlöksklyfta
1 tsk kanel
1 tsk torkad ingefära
1 tsk paprikapulver
1 tsk nymald svartpeppar
2 tsk salt
POLENTAN
400g potatis mjölig
1/2 dl polenta
1/2 dl matlagningsgrädde 15%
1 vitlöksklyfta
1 knippe färsk basilika
salt och peppar
olivolja
SÅSEN
2 dl lätt crème fraiche
1 dl ajvar stark
1 tsk salt
1 tsk vitvinsvinäger
Samt en rejäl grönsallad med tomat, gurka och finstrimlad fänkål.
Eftersom jag avstod från Nils Oscar igår så är jag helt klart värd en idag. Maten är kryddstark så välj musik som vågar stå på sig. Min stereo fick samarbeta med White Stripes – My doorbell. Vi trivdes i köket tillsammans. 🙂
Skala och koka potatisarna i lättsaltat vatten. Spara 2 dl vatten i en ny kastrull och häll bort resten av vattnet när potatisarna är klara.
Rör ner polentagryn i 2 dl kokande vatten till fin grötaktig smet. Pressa i potatisarna och vitlök. Häll i grädde och blanda ner finhackad basilika och smaka av med salt och peppar.
Bre ut smeten i en bakplåtspappersbeklädd form. Gör smeten ca 2-3 cm tjock. Ställ i kylen i minst 2 timmar.
Sätt ugnen på 150°C.
Blanda alla ingridienserna till färsen. Gör små järpar med hjälp av två skedar eller med händerna. Bryn järparna runt om i en stekpanna med lite olja. Lägg dem i en ugnssäker form och stek klart dem i ugnen. Ca 10 minuter beroende på storlek.
Blanda alla ingridienser till såsen och ställ kallt.
Ta fram polentan, lyft ur den med hjälp av bakplåtspappret och skär den i 4 cm stavar. Stek dem försiktigt i lite olja på alla sidor tills de är varma.
Skölj sallad, tärna tomat och gurka, ansa och strimla fänkålen. Blanda försiktigt allt och ringla över lite olja och vinäger. Salta och peppra lätt.
Underbart kryddigt och smakrikt. Smaklig måltid. 😉
//FZ
Fredrik
Hmm… Polentan ser superspännande ut, ska testas! Har lite idétorka inför helgens partaj med buffé för 30 personer, nått tips på vad man bara inte kan vara utan?
frederik
Hej Fredrik,
Polentan är perfekt för en buffé. Testa att hacka ner färsk, röd chili om du vill ha lite hetta.
En sillröra passar ju annars super på sommarbuffén. Lätt att förbereda i stora mängder. Tex; Matjes, hårdkokt ägg, hackad dill, hackad gräslök, rödlök, gräddfil, chilisås & citron. Rör samman allt och låt stå kallt.
Jag står själv som värd för en buffé nästa helg. Tänkte bland annat bjuda på Limeglasstårta till dessert. 2 liter vaniljglass som får smälta lite. Tillsätt limezest & pressad lime efter smak och tycke. Krossa digestive och lägg i botten på en springform, bred ut glass ovanpå och ställ i frysen. Ta bort formens rundel och skiva över färska jordgubbar innan servering. Super!
//F