Keramisk stekpanna & asiatisk firre
Yihaa, äntligen har jag införskaffat en ny stekpanna. Jag har haft hyfsade pannor men med tanke på hur mycket jag lagar så har jag kanske ändå snålat lite i onödan. Jag träffade en lirare som driver en köksbutik och han frågade mig hur mycket jag tyckte kockknivarna fick kosta vilket egentligen inte hade någon övre gräns i mitt lilla huvud. När han ställde samma fråga men gällande stekpannor så var det inte alls samma svar. Några hundra kanske…
Nu har jag tagit mig i kragen och är numera mycket stolt och nöjd ägare av en något dyrare variant. En keramiskt belagd Kyocerapanna. Jag valde 30cm-storleken, en rejäl sak med höga kanter och den känns magiskt bra. Helt otroligt fin beläggning som tål hög temperatur och är stark. Löjligt kul. Den kostade dock lite mer än ”några hundra…”. Prislappen hamnade på 1165 riksdaler, men då är det å andra sidan en stekpanna som jag hoppas använda i måååånga år framåt. Finns bland annat på Royaldesign.se
Den har så klart invigts! 🙂
PANKOPANERAD TORSK MED KRISPIG SALLAD
4 portioner
800 g torskfilé
2 dl pankoströbröd
majsolja
salt & peppar
citron
ägg & mjöl
Salladen:
500 g riven vitkål
2 stora polkabetor
2 endiver
1 granatäpple
Dressingen:
3 msk olivolja
1 grön chilifrukt
1,5 msk honung
1 pressad apelsin
1 pressad citron
1 krm äkta ekologiskt vaniljpulver
2 tsk sesamolja
2 tsk japansk soja
gräslök
svartpeppar
Vispa ihop alla ingredienser till dressingen med urkärnad och finhackad chili och fint skuren gräslök. Smaka av. Sött, syrligt och lätt asiatiskt med lite hetta av chilin tack. 😉
Skär filéerna i stora bitar, krydda ganska rejält med salt och vänd dem sedan i lite mjöl, ett uppvispat ägg och sedan pankoströbröd. Det ska vara rikligt med panko. Hetta upp 1 centimeter majsolja i en stor stekpanna och stek fiskbitarna gyllene på båda sidor.
Servera godsakerna med citronklyftor. Så enkelt, men sannerligen spännande och grymt goda smaker!
//Frederik