Jag missade fettisdagen!!!

Ja, har ni hört!? Jag, sötsaksberoende, mandelmassaälskande människa, missade fettisdagen. Ja, nu var det inte så allvarligt att jag inte åt ngn semla. Jag hann faktiskt med två stycken minisemlor på kvällskvisten, men att jag missade blogga om semlans dag skäms jag lite över. Jag tar igen det med dagens inlägg som är en riktigt delikat flirt med semlans ljuva smaker. En glassbakelse jag tagit fram till Glassakademin, hoppas det lockar. Jag kan garantera att det var helt galet gott!

glassemla, semla, glass, häagen-dazs, frederik zäll, lyxlagat, glassakademin

SEMLIG GLASSBAKELSE

4 st

4 riktigt rejäla skopor Häagen-Dazs vanilj
1 tsk mortlad kardemumma
2,5 dl grädde
200 g rumstempererad mandelmassa
½ dl sötmandel
25 g smör
25 g ljust muscovadosocker
40 g honung
½ msk vetemjöl
½ msk mjölk
Florsocker

Glassen:
Ställ fram glassen och låt den stå i rumstemperatur tills man kan vänd runt glassen med en slickepott. Vänd då ned den mortlade kardemumman och se till att det blandas väl. Ställ sedan tillbaka glassen i frysen i minst 30 minuter.

Grädden:
Vispa grädden luftig och fluffig. Riv mandelmassan och vänd ned den i grädden, det gör inget om det blir lite klumpar, det är bara gott! Ställ i kylskåp tills servering.

Mandelflarn:
Sätt ugnen på 175°C och hacka mandeln fint. Smält smöret i en kastrull och vispa i mandel, muscovado, honung, vetemjöl och mjölk. Låt sjuda på låg värme i 2 minuter, rör om hela tiden. Klicka sedan ut smeten glest i små klickar på bakplåtspappersbeklädd plåt och baka av flarnen i cirka 6-7 minuter tills de fått fin färg. Ta ut flarnen och låt svalna på uppochnedvända småburkar eller dylikt så att de blir lätt skålformade.

Montering:
Lägg ut en stor skopa glass på ett fat och platta ut glassen en aning. Spritsa med största tyllen ut mandelmassagrädden ovanpå. Lägg på ett skålformat mandelflarn som lock och pudra det hela med lite florsocker.

Är detta motsatsen till hetvägg..? Kallvägg..? J

//Frederik Zäll, Glassakademin

Du kanske också gillar