Dags för utomhusvåfflor!

Mitt mest efterlängtade vårtecken är när Marie fixar till riktigt delikata frasvåfflor ute i solskenet, snö och is smälter sakta och lämnar efter sig rännilar av kallt vatten på marken. Solen värmer om man väl finner lä, men det är egentligen lite för kallt. Dock har man blockerat den känslan och vågar till och med ta av sig jackan vid ett tillfälle. Man låtsas inte frysa utan bara njuter och inser att våren är åtminstone på väg… Suck… Hahah!! Nu är vi inte riktigt där ännu, men jag blev plötsligt så sjuuukt sugen på våfflor och då börjar tankarna välla upp inom mig.

Nedan följer ett finfint recept, nu är det dags för Eskobar att repa. Det börjar närma sig livekonserter!!

I kockens öra: Eskobar – Untrap Yourself
I kockens glas: Nikka Yoichi Single Malt 10 yo (10413)

våffla, våfflor, frasvåfflor, frasvåffla, frederik zäll, lyxlagat

Nu i vintertid så drömmer vi oss istället tillbaka till 1982 och en kall, men vacker dag i skidspåret. 🙂

Just nu befinner vi oss vid Skavlötens friluftsgård. Året är 1982 och pappa har just tvingat oss runt i spåret på gamla längdskidor med någon halvtaskig Swix-valla under laggen. Snön har piskat hårt i ansiktet och de fem kilometrarna har kämpats igenom på grund av en enda anledning. En kopp varm choklad och en frasvåffla med grädde och sylt. Hela denna kämpainsats med den efterföljande belöningen gör detta till ett av mina bästa matminnen. Glädje!

FRASIGA VÅFFLOR MED SYLT OCH GRÄDDE

Cirka 10 våfflor

4 dl vetemjöl
5 dl iskallt vatten
2 tsk bakpulver
100 g smält smör
1 nypa salt

Sagolikt len och snygg whisky. Glädje!

Blanda mjölet, bakpulvret och saltet i en bunke och vispa ner vattnet så att ni får en jämn och klumpfri smet. Smält smöret och vispa ner det.

Hetta upp våffeljärnet och grädda era våfflor till perfektion.

Servera med er favoritsylt och vispad grädde efter en kall och lång dag i skidspåret.

//Frederik

Du kanske också gillar