Katarinafisk
Hej vänner,
Här kommer en gammal goding kan jag lova. Detta gjorde min mormor och framförallt min mor. Jag har faktiskt vid ett tidigare tillfälle gjort om receptet och anpassat det till lergryta, men det receptet får ni leta efter i min bok Lergrytor, Stekar & Långkok.
I originalreceptet användes rödtunga, men rödtunga är som ni kanske vet rödlistat och skall absolut inte förtäras. Istället har jag valt att använda mig av en riktigt finfin fisk, nämligen sej. Sej är ju en fisk som med lite omtanke och piff kan bli hur fin och lyxig som helst. Dagens magiska måltid är enkel att fixa till och med otroligt mjuka och fina smaker. Läckert!
Kolla förövrigt in https://www.facebook.com/norskfisk.se/app_116689971815267 så får ni en otroligt spännande och intressant inblick i livet som fiskare. Glädje!
KATARINAFISK
4 portioner
600 g skinn- & benfri sejfilé
4 dl smetana (finns vid crème fraiche osv. i kyldisken)
Flingsalt & vitpeppar
400 g färska räkor
3 tomater
3 kvistar krusbladig persilja
Smör
Serveras med pressad potatis, citron och en grönsallad
I kockens glas: Zhiguli Barnoe (1589)
I kockens öra: Igor Stravinskij – The Firebird
Magiskt mjukt och vackert när det gäller musiken och en riktigt trevlig ljus lager i glaset, båda hemmahörande i Ryssland dagen till ära. Rätten i originalversion är uppkallad efter Katarina II av Ryssland. Det sägs ha varit hennes favoriträtt. Bra smak! J
Sätt ugnen på 200°C. Smörj en ugnsfast form med smör.
Salta och peppra fiskfiléerna på båda sidorna och lägg dem bredvid varandra i den smorda formen.
Salta och peppra även er smetana en aning. Bred smetana över fiskfiléerna. Skölj och skiva tomaterna. Lägg dem omlott överst i formen.
Grädda i mitten av ugnen i 25 minuter. Skala under tiden räkorna.
Garnera den enkla, men ack så fantastiska anrättningen med räkorna och finfint hackad persilja.
Servera med kokt, pressad potatis och en rejäl dos pressad citron.
Glädje!! Kika in på Norsk Fisk för fler av mina välsmakande recept!