Jätteräkor i Tamarindsås

dsc_0003

När jag och Marie var på bröllopsresa åkte vi till Thailand och hade två helt underbara veckor. Bland annat så gick vi på matlagningskurs, men mest av allt låg vi på Poda Island och plaskade i vattnet och läste korsord. Ljuvligt.

På kvällarna gick vi promenaden fram och tillbaka genom den lilla byn där vi bodde och valde och vrakade bland all underbar mat som bjuds för småören. Favoriten var helt klart räkor i tamarindsås med morning glory. Det sistnämnda har jag inte lyckats hitta här, men det är en fantastiskt god växt hur som helst.

För en tid sedan så fann vi att Blue Dragon säljer tamarindpasta. Vi köpte en burk och sedan har den stått glömd i kylen. Till i förrgår…

Jätteräkor i Tamarindsås

2 portioner

400 g jätteräkor (finns kokta i frysdisken)
1 gul lök
1 klyfta vitlök
1 msk tamarindpasta (finns vid asiatisk mat i välsorterade butiker)
1 tsk chiliflingor
2 dl vatten
1 msk rörsocker eller muscovadosocker
2 portioner basmatiris
2 tsk fisksås
1 knivsudd cayennepeppar
Rapsolja eller palmolja
Goda grönsaker som till exempel minimajs, sockerärtor osv.
I kockens glas: Endast Singha är ok. 😉
I kockens öra: Dire Straits – On Every Street – Live

Älskade Singha. Den är så otroligt god. Låten… Vad ska jag säga om den. En stor, stor favorit. Här i liveversion, men det spelar ingen roll vilken version ni väljer. Njut, njut, njut!

Koka riset enligt förpackningens instruktioner.

Skala och skiva lök och vitlöken mycket fint. Hetta upp olja i en wok eller stor stekpanna. Fräs löken i glädjen.

Lägg ner räkorna och låt dem stekas på mkt hög värme. Strö över chiliflingor och cayenne.

Klicka ner tamarindpastan och slå på vattnet. Rör runt så att pastan blandas ut. Stänk ner lite fisksås och strö över sockret. Låt det sjukt goda i pannan puttra i några minuter.

Man vill få en riktigt krämig sås och jag valde att reda av såsen med ytterst lite maizena utrört i lite vatten. Gör som ni vill. 🙂

Servera era favoritgrönsaker med de söta, syrliga, heta räkorna och en skål ris. Ännu godare är faktiskt att steka riset med ett rått ägg till ägget sätter sig.

Du kanske också gillar

 1. Christina

  Du råkade inte gå Madame Ya’s matlagningskursi Krabi? Mycket intressant var det i alla fall!
  Morning glory har jag sett i ett antal asiatiska livsmedelsbutiker i Stockholm och Uppsala, det ska inte vara omöjligt att få tag på i alla fall. Lycka till med jakten!

 2. frederik

  Hej Christina,
  Jag vet faktiskt inte vad kursen hette. En liten gullig tant och hennes son eller sonson höll i det hela och det var otroligt roligt och lärorikt hur som helst. Tack för tips om Morning glory. Skall inhandlas!
  //Frederik

 3. ingrid

  Vad är Morning glory?
  Skall prova jätteräkor med tamarind
  tack för jag fick ta del av receptet
  Ingrid