Isterband med persiljestuvad potatis
Äkta klassisk husmanskost i sin perfekta form. För en tid sedan hade jag ett lunchmöte med min kollega Örjan Westerlund som skriver om sprit och öl i ett oändligt antal böcker. Vi var på Kvarnen och käkade Isterband med potatis och det är ju helt otroligt gott kom jag på då. Nu när matmässan gick av stapeln passade jag och Marie på att shoppa loss lite isterband hos Gudruns som på mässan erbjuder en påse blandade charkuterier på 2 kg för ynka 100 kronor. Igår blev det då till sist isterband igen och det var minst lika gott som på Kvarnen. Riktigt, rysligt gott vänner! 🙂
Isterband med persiljestuvad potatis
2 portioner
2 fina isterband
500 g Nykokt potatis
1 knippe bladpersilja
1,5 dl Mjölk
0,75 dl Mellangrädde
1 msk Vetemjöl
Smör
Muskotnöt
Salt & svartpeppar
Serveras med rödbetor och gärna en klick grov svensk senap
I kockens glas: Herslev Bryghus Høst Bryg Hyben (nr 11792)
I kockens öra: Mick Jagger & Lenny Kravitz – God
Stek isterbanden i lite smör på medelvärme och vänd dem då och då med försiktig hand. De spricker lätt, men det gör i och för sig inte så mycket. De blir overkligt goda ändå.
Smält en klick smör i en kastrull och vispa ner mjölet. Häll på mjölken och grädden och vispa så att inga klumpar bildas. Låt er bottenredning sjuda i 8-9 minuter och krydda sedan med en liten bunt finhackad bladpersilja, salt, peppar och gärna lite riven muskotnöt.
Skiva de skalade kokta potatisarna medan de fortfarande är varma och vänd ner dem i stuvningen. Låt värmas helt igenom och servera sedan hela hopplat tillsammans med de utsökta isterbanden, inlagda rödbetor och grov senap.
Kolla gärna in min andra blogg. God onsdag vänner!
Ingrid
Gillar inte isterband men receptet på potatisen tar jag till mig med glädje:) Tack så mkt. Ps) Att jag ogillar isterband är utifrån en matupplevelse, inte så god då, detta vill inte gå över tyvärr, inte än iaf.Ds.
millan
Åh, så gött :-)’Vi äta dtta nu…..med en kall bira ;-)!
Tjing!