Inkokt lax

Inkokt lax är magi i min värld. Den underbara doften från ättikslagen och det långa utdragna momentet där laxen ska svalna i lagen bygger upp så ofattbart glädjande och stora förväntningar som inom en snar framtid kommer att uppfyllas till mer än 100%. Läckert, lyxigt och inte minst lyxlagat!

inkokt lax lyxlagat

KALL INKOKT LAX MED SKAGENRÖRA

4 portioner

Laxen & lagen:
800 g skinn- och benfri laxfilé
1 liter vatten
2 lagerblad
10 vitpepparkorn
2 msk salt
1 gul lök
2 msk ättikssprit 12%
4 msk socker
1 msk dillfrö
1 msk fänkålsfrö
Skagenröran:
500 g räkor med skal
1,5 dl gräddfil
½ dl majonnäs
1 msk chilisås
1 msk dijon
1 liten rödlök
½ dl finskuren dill
Smakas av med citron, salt & nymald svartpeppar
Servera hela härligheten med kokt potatis

Börja med laxen och framförallt lagen till laxen. Sätt ugnen på 100°C.

Koka upp alla ingredienserna till lagen, det vill säga allt förutom laxen, och låt dem sjuda i fem minuter.

Sila därefter lagen över laxen som ligger i en ugnsform. Ställ in formen med lax och lag i ugnen med en stektermometer i laxens tjockaste del och låt den sakta sjuda till en innertemperatur på 65°C.

När laxen är klar, låt den svalna i lagen vilket så klart tar en hel del tid. Ni kan ju till exempel göra skagenröran under tiden. Glädje!

Blanda alla ingredienser till röran och vänd till sist ned skalade räkor. Smaka av med salt, peppar och citron.

Servera laxen kall med skagenröra och kokt potatis. Gärna en dillvippa och en klyfta citron som garnityr. God jul vänner!

Kika in på Norsk Fisk för mer av mina goda fiskrätter. Gläääädje!!! 🙂

//Frederik

Du kanske också gillar