Gott nytt år med Hummer!

Hej vänner, här kommer en given klassiker på nyårsbordet. Min doftar rejält av nostalgi, liknande variant gjorde nämligen alltid min kära mor till gästerna vid nyårsfirandet på det tidiga 80-talet. Glädje, glädje! Fantastiskt gott är det också!

hummer mumm lyxlagat

NYÅRSHUMMER

4 förrätter

2 färska kokta Norska humrar
1 tomat
1,5 msk smör
2 msk vetemjöl
½ msk hummerfond
2 dl vatten
1 msk dijonsenap
1 klyfta pressad citron
1 dl riven Västerbottensost
1 knivsudd Cayennepeppar
salt & vitpeppar

Sätt ugnen på 250°C.

Dela humrarna på längden, tag ur stjärtarna och skär dem i mindre bitar. Krossa även klorna så att man enkelt kan äta dessa godbitar senare. Släng bort magsäcken, skölj och rensa ur skalen så att de är fina. Skölj och skär tomaten i små, små tärningar, låt rinna av i ett durkslag.

Smält smöret i en kastrull och vispa ner mjölet så att det inte blir några klumpar. Slå på fond och vatten under fortsatt vispande och fortsätt sedan med dijon.

Koka såsen i 5 – 6 minuter, pressa i citron och smaka av med peppar och eventuellt lite salt.

Lägg hummerköttet i de tomma skalen, lägg på tomattärningarna och skeda sedan över den varma stuvningen. Riv över riktligt med Västerbottensost och avsluta med lite cayennepeppar på toppen.

Strö ut rikligt med grovt salt i en ugnsfast form och ställ skalen på saltet så att de står stabilt. Gratinera glädjen i 5 – 10 minuter tills gratineringen gett finfin färg.

Gott nytt år vänner!

Kolla in Norsk Fisk på facebook för mer av mina fina recept.

Du kanske också gillar