Het musselsoppa med saffransaioli
Hej på er kära vänner,
Välkomna till mig just denna onsdag. Vädret ser grått och kallt ut, men jag tycker mig ana en blå himmel ovan molnen. Vi jobbar just nu på layout för kokboken som snart skall gå till tryck och det ser otroligt fint ut måste jag säga. Det spritter i hela kroppen av glädje och förväntan. Hoppas ni diggar boken när den väl kommer ut… 🙂 .
Dagens middagstips kommer här;
Krämig musselsoppa med saffransaioli
2-3 portioner
Soppan:
1 kg blåmusslor
2 msk olivolja
2 schalottenlökar
1 solovitlök
1 morot
2 tomater
2 dl vitt vin
1 dl vatten
3 dl grädde
0,5 msk skaldjursfond
1 knivsudd cayennpeppar
Salt
Saffransaiolin:
1 rumstempererad äggula
1 tsk vitvinsvinäger
1 solovitlök (alt 2 klyftor)
0,5 g saffran
Matolja
Salt
I kockens glas:
Grand Sud Colombard Sauvignon 2007 (nr 3790)
I kockens öra:
Iz Kamakawiwo’ole – Somewhere Over the Rainbow/What a Wonderful World
Vinet är ett riktigt fynd. Det kan ni till och med se här… Till det serveras idag en av tidernas vackraste inspelningar. Kungen Iz av Hawaii bjuder på den. Stor njutning för alla sinnen idag alltså.
Aioli:
Vispa upp äggulan med pressad vitlök och vinäger. Droppa över lite olja under kraftigt vispande. Gärna med elvisp. Häll ytterst försiktigt och vispa hela tiden. Fortsätt droppa i olja tills aiolin fått en fin krämig konsistens. Smaka av med salt. Ställ svalt till servering.
Soppa:
Skölj, tvätta och skrubba musslorna väl. Ni vet väl hur det fungerar nu. Släng de som är öppna och inte stänger sig när ni knackar dem mot bordskanten.
Skala och hacka lök, vitlök, morot och tomat. Hetta upp olivolja i en stor kastrull och fräs lök, vitlök och morot. Vänta med tomaterna.
Häll ner musslorna och fräs i en minut. Slå sedan på vin, vatten och grädde och låt sjuda under lock i ca 5 minuter.
Lyft ur musslorna och släng de som nu inte öppnat sig. Låt soppan koka ihop något. Smaka av med salt och cayennepeppar.
Fördela musslorna och tomaterna i soppskålar och häll över soppan.
Servera med en god saffransaioli och en ciabatta.
Stort!
//Frederik
Ingelöf
Ohh, ser underbart gott ut! 🙂
Ingelöf
Ohh, ser underbart gott ut! 🙂
Micke
Bästa receptet jag testat hittills, gjorde den igår en kall, kulen oktoberdag, grymt gott, rekommenderas varmt! Frun gillade saffransaiolin hårt, hon gillar vanligen inte aioli alls.
(Tips; Det finns en laxrätt med musslor på restaurangen ”Le Petit Paris” i Edinburgh som smakar liknande.)
Micke
Bästa receptet jag testat hittills, gjorde den igår en kall, kulen oktoberdag, grymt gott, rekommenderas varmt! Frun gillade saffransaiolin hårt, hon gillar vanligen inte aioli alls.
(Tips; Det finns en laxrätt med musslor på restaurangen ”Le Petit Paris” i Edinburgh som smakar liknande.)
frederik
Tjena Micke,
Grymt kul att du gillade den. Det var ett tag sen jag gjorde den, kanske är dags snart igen… 🙂
Ha det fint!
//Frederik
frederik
Tjena Micke,
Grymt kul att du gillade den. Det var ett tag sen jag gjorde den, kanske är dags snart igen… 🙂
Ha det fint!
//Frederik