Hemma, då blir det finmat!

Jajamensan, jag är hemma igen. Bara några dagar, men ändå… 🙂

I kväll är det familjefest med grillkorv på min kära frus jobb, men till helgen hoppas jag kunna dra igång en löjligt fet BBQ här hemma. Jag har som ni säkert vet grillat och lagat fint även ute på turnén, men nu menar jag en riiiktigt rejäl BBQ med smoker o hela fadderullan, haha!

Kanske följande gobit kan vara ngt till helgen?

I kockens glas: Oasis Texas Brewing Company – Slow Ride Pale Ale (import)
I kockens öra: Josh Turner – Loretta Lynn’s Lincoln

bbq, lyxlagat, frederik zäll, baby back ribs, ribs, spjäll, grillade revbensspjäll, spareribs, spare ribs

BABY BACK RIBS
Kamben

4 portioner

3 kg baby back ribs, tunna färska revbensspjäll
2 dl farinsocker
½ dl flingsalt
½ dl paprikapulver
2 msk grovmald svartpeppar
7 dl äppeljuice
3 dl bbq-sås

Börja med att ta bort den membranliknande ljusa hinnan på baksidan av era ribs. Lägg dem sedan i dubbla plastpåsar. Häll över äppeljuicen och förslut. Låt dra i kylskåp i minst 5 timmar, gärna över natten. Häll sedan av juicen i en bunke och låt ribsen rinna av.

Blanda farinsockret med paprikapulver, salt och peppar i en bunke. Använd händerna, det blir enklast och bäst. Strö över och klappa sedan in kryddblandningen i era ribs, på båda sidor. Täck därefter med plastfilm och låt dra i kylskåpet i minst 1 timme.

Idag rekommenderar jag kolgrill. Det är indirekt grillning som gäller nu, det vill säga era ribs ska ligga bredvid själva värmekällan. Tänd briketterna med en skorstenständare och vänta i 30 minuter innan de läggs på ena sidan i er klotgrill. Strö hickoryspånen på briketterna, täck med lock och låt grillen bli mediumvarm.

Ställ en droppskål under gallret bredvid briketterna och häll på cirka 3 dl äppeljuice. Torka lätt av era ribs med hushållspapper. Lägg köttet på grillen med droppskålen rakt under. Stäng grillen. Låt grillen njuta på mediumvärme i cirka 120 minuter.

bbq, lyxlagat, frederik zäll, baby back ribs, ribs, spjäll, grillade revbensspjäll, spareribs, spare ribs

Häll upp lite äppeljuice i en sprayflaska och spraya ribsen var trettionde minut. Pensla ribsen med bbq-sås när det återstår cirka 20 minuter av tillagningstiden.

Servera ribsen hela eller skurna i bitar tillsammans med bbq-sås. Pommes frites eller klyftpotatis är en klockren följeslagare!

 

Du kanske också gillar

  1. Martina

    Ser fantastiskt gott ut men jag undrar över en sak. Varför slänger du på rökspånen innan köttet är på plats? Försvinner inte massa bra rök då….?

  2. Frederik Zäll

    Tja, nja det är mest att jag verkligen vill få igång en rökfylld grillmiljö innan jag lägger köttet på. Viktigast att göra på detta vis är så klart om man använder en röklåda eller ett foliepaket med rökträ i som ju tar lite längre tid att få igång, men det är finfint även på detta vis. Luktar dessutom glädje-BBQ bums! 🙂
    //F

  3. Karin

    Hej Frederik!
    Var har du hittat ställningen till ribsen? Tack fören fin blogg! Karin

  4. Frederik Zäll

    Tja,
    Ställningen är från Weber, gissar att den går att få tag i på de flesta butiker med ett bra Weber-sortiment. 🙂
    Tack! 🙂

    //Frederik