Grillad lax i Antwerpen
Tja,
Idag är jag hemma och vabbar, snacka om att det kastas om i livet, haha! Tänkte hur som helst komma med ett finfint middagstips som jag fixade till på en campingplats i Antwerpen för några dagar sedan. Grillad lax med en riktigt härligt smakrik chiliolja, serverad med bakad potatis och lite annat gott!
GRILLAD LAX MED BAKAD POTATIS
4 portioner
4 fina laxfiléer med skinn
1 knippe salladslök
2 röda chilifrukter
1 grön chilifrukt
3 lime
4 klyftor vitlök
4 bakpotatisar
2 dl jordnötsolja/rapsolja
1 dl smält smör
3 msk sesamolja
Fiskolja
Majskolvar
Tänd grillen och låt den bli het. Lägg alla briketterna på ena sidan i grillen. Picka potatisarna och vira in dem i grillfolie. Låt bakas på grillen under lock i ca 45 – 60 minuter. Känn med sticka om de är klara. Vänd potatisarna varje kvart. De ska bakas på indirekt värme hela tiden, det vill säga inte rakt ovanför briketterna utan bredvid.
Kärna ur och finhacka chilifrukterna. Choppa upp salladslökarna fint, även det gröna! Hetta upp oljan tillsammans med smöret. Tillsätt zest och saft från 2 limefrukter, hackad chili, salladslök och pressade vitlöksklyftor. Låt dra i 10 minuter och låt sedan bli rumstempererat. Smaka då av med fisksås.
Pensla laxfiléerna med chilioljan och låt marinera i rumstemperatur. Grilla majskolvarna strax innan potatisarna är klara. När potatisarna är mjuka rakt igenom, lägg dem och den grillade majsen åt sidan och lägg på laxfiléerna på direkt värme, rakt ovanför briketterna och grilla dem med skinnsidan nedåt. När innertemperaturen är cirka 40°C vänder ni dem och grillar dem ytterligare någon minut på köttsidan. Cirka 48°C innertemp är perfekt. Total grilltid blir cirka 10 minuter gissningsvis. Helt beroende på er grills temperatur. En digital stektermometer är helt klart ett mycket användbart redskap som inte kostar många kronor! 🙂
Servera sedan laxen med klyftad lime, grillad majskolv och bakad potatis som fylls med chilioljan. Massor av olja skall det vara, haha! Helt löjligt gott!
Livslycka vänner!