Grillad kycklingfilé med rostad sötpotatis
Det är värst vad det gungar på nätterna nu. Vaknar titt som tätt av att skutan kränger. Inte har det varit någon vind och inte heller någon direkt båttrafik att prata om så jag vet inte var det kommer ifrån, men det är likadant varje vår & höst. Mycket underligt..?
Helgen lovar riktigt fint väder här i stan och då ska det grillas vill jag lova. Här kommer en riktigt smakrik rätt med sött och salt i fin kombination.
Grillad kycklingfilé, crème på soltorkad tomat och rostad sötpotatis
4 portioner
4 kycklingbröstfiléer
600 g sötpotatisar (3-4 st)
200 g palsternacka
1 rödlök
100 g grönmögelost
12 soltorkade tomater
1/2 dl riven parmesans
2 dl matlagningsyoghurt
1 citron
1 kruka timjan
4 msk timjanshonung
4 msk olivolja
1 burk kikärtor
Mixad grönsallad
Salt & Peppar
Olja & Vinäger
Värm ugnen till 200°C och tänd grillen.
Till kycklingen passar både öl, rött och vitt vin. För min del så blev det ett glas Bedarö Bitter. Är det läge för vin så rekommenderar jag ett glas Beaujolais-Villages (nr 5003) till kocken.
Koka upp lättsaltat vatten. Skala och skär sötpotatisen och palsternackan i ungefär lika stora bitar. (Ca 4 x 4 cm) Låt koka i några minuter tills de känns någorlunda mjuka. Lägg över i en ugnsform.
Finhacka en hel kruka timjan och strö ca 1/3 över formen. Ringla över honung och olivolja. Salta och peppra rikligt. Täck över formen med en handduk.
Banka ut kycklingfiléerna till stora tunna skivor. Salta och peppra båda sidorna. Strö över 1/3 av er finhackade timjan. Strimla fyra soltorkade tomater och fördela på filéerna. Lägg på en bit mögelost på varje filé och vik ihop. Fäst med tandpetare för att hålla inne godiset.
Skär rödlöken i båtar och trä upp på grillspett. Ringla över lite olja och salt.
Mixa resterande soltorkade tomater, timjan med yoghurt och riven parmesan. Använd en matberedare eller en stavmixer. Smaka av med salt, peppar och citron. Låt stå svalt.
Sätt in potatisformen i ugnen och lägg lökspettet och kycklingen på grillen. Njut av ditt vin och har du tillgång till en dator när du är vid grillen så kolla in lite Union Station. Otroligt bra! 🙂
Riv upp lite mixad grönsallad. Blanda med en burk avrunna kikärtor och ringla över några droppar olja och vinäger. Salta och peppra ytterst lätt.
När kycklingens innertemperatur nått 70°C är den klar. Serveras rykande het med honungsrostad sötpotatis, crème på soltorkad tomat och en grönsallad.
Smaklig spis gott folk!