Frestande Jansson

Frestande Jansson

Visst är det väl oslagbart gott med Jansson. Jag kan aldrig få nog av denna herre med så många olika förklaringar till sitt namn…

Här följer tre olika versioner 😀 :

”Enligt vissa källor har rätten tillskrivits operasångaren Per Adolf ”Pelle” Janzon, (1844-89). Han gjorde sig känd för att bjuda på en sexa med öl, snaps och ansjovisgratäng, vilket skulle ha givit upphov till namnet Janzons frestelse på denna typ av gratäng. Dock blev rättens namn inte allmänt accepterat förrän 40 år efter Janzons död.

Svenska gastronomiska akademien har i en årsbok förklarat namnet med att en östermalmsfru vid namn Elvira Stigmark på en bjudning lät kokerskan fru Boberg döpa ansjovisgratängen till Janssons frestelse efter en film med samma namn (filmen Janssons frestelse från 1928) där Elviras favoritskådespelare Edvin Adolphson hade huvudrollen.

Valfrid Lindeman har i en sketch, där han bland annat kryper in i ugnen, gått till djupet med vem den herr Janzon är, som ska ha givit namn till anrättningen.”

 Citat från Wikipedia

Janssons Frestelse

4-6 portioner

1 purjolök
800 g potatis
1 burk ansjovisfiléer
1 litet knippe dill
1,5 dl vispgrädde
1,5 dl mjölk
1 msk tomatpuré
ströbröd
smör
I kockens glas: Nils Oscar Pils (nr 1454)
I kockens öra: Aimee Mann – Pavlov’s Bell

Sätt ugnen på 175°C och avnjut en av mina favoritpils. Frågan som jag dock skall ta reda på är varför Nils Oscar Farm Ale är borttagen från Systembolagets hemsida..? Oron kryper på.. 🙂 Bra låt av Aimee Mann förövrigt!

Ansa och skölj purjolöken väl. Skär den en julienne. Blondera den lätt i en kastrull med lite smör.

Finhacka ett litet knippe dill. Öppna ansjovisburken, men slå inte bort spadet. Skala potatisen och skär även den en julienne.

Varva  potatis, purjolök, ansjovis och dill i en ugnssäker form. Avsluta med ett lager potatis.

Vispa ihop mjölken med grädden, 2-3 msk av ansjovisspadet & tomatpurén. Häll blandningen över potatisen.

Strö över ströbröd och klicka över lite smör. Grädda i ugnen i ca 50-55 minuter. Känn på potatisen. Är den mjuk och har vacker färg så är det klart… 🙂

Smaklig Jansson på er gott folk! Imorgon ses vi på Matmässan!

//Frederik

Du kanske också gillar

  1. Johanna

    Håller verkligen med; Janssons är sååå gott! Och så wild and crazy att göra det en vanlig dag i november, det måste jag också testa (liiite rock ’n roll måste man ju ha till vardags). Lycka till på matmässan imorgon!

  2. frederik

    Haha, ja lite rock & roll är aldrig fel. 🙂 Må väl!
    Tack!
    //F