Finfin sallad med varmrökt lax

Idag är det dags för en riktigt välsmakande sallad vänner. Färgsprakande så det nästan känns olagligt. Jag tycker det helt otroligt gott ut och det bästa med denna rätt att det är löjligt mysigt att tillaga och att det därefter smakar hur gott som helst!! Lyxlagat helt enkelt, haha!

abu rök, abu-rök, rök, smoker, alspån, liten rök, fiskrök, frederik zäll, lyxlagat, rökt lax, rökt fisk, laxsallad, äggsallad

VARMRÖKT LAX

400 g benfri laxsida med skinn
Salt & svartpeppar
ABU-rök och önskat spån. Jag använde ekspån från gamla Jack Daniel’s-fat.

Tänd på t-röd i den lilla tillhörande koppen (fylld till bredden) och ställ den under röken med spån. Lägg fisken med skinnet nedåt på gallret med droppplåten och stäng locket. Rök i cirka 15 minuter och låt sedan laxen svalna.

abu rök, abu-rök, rök, smoker, alspån, liten rök, fiskrök, frederik zäll, lyxlagat

ÄGGSALLAD

1 gemsallad
100 blandad sallad
4 ägg
4 tomater
gräslök
bladpersilja
smörgåskrasse
Marinerade sardeller:
5 sardellfiléer
1 msk olivolja
1 citron, saft & zest
Dressing:
1/2 msk dijon
2 msk äppelcidervinäger
1 pressad vitlöksklyfta
3 msk crème fraice
5 msk kallpressad rapsolja
Salt & svartpeppar
Chilisalt:
3 msk flingsalt
1 torkad chili

Marinera sardellerna i olivolja, citronsaft och zest från en citron. Strö över lite finhackad gräslök och persilja. Vänd runt och låt stå i rumstemperatur tills servering.

Koka äggen enligt följande: Koka upp vatten i en kastrull, lagom för att precis täcka äggen. När det kokar, lägg varsamt i äggen med hjälp av en sked och låt dem sedan sjuda i 6 – 7 minuter för mjukkokta. Ta upp dem, skölj dem i kallt vatten och skala när de svalnat något.

Gör dressingen genom att helt enkelt vispa ihop alla ingredienser.Smaka av med salt och peppar.

Mortla den röda chilipepparn till pulver. Tillsätt lite flingsalt i taget och krossa lätt i morteln tills allt är väl blandat.

Ta fram ett stort fat och montera sköljda grönsaker. Mixad sallad, hela gemsalladsblad, tomatklyftor, ägghalvor, finhackad gräslök, persilja, krasse, marinerade sardeller, lite av sardellernas marinad, lite salladsdressing och strö över lite chilisalt. Ahh yeah! 🙂

Ställ fram dressing och chilisalt på bordet för den som vill ha mer. Ett gott bröd till och middagen är magisk!

//Frederik

Du kanske också gillar