Fänkåls- och tomatkyckling
God måndag på er vänner,
Jag och Elvis har just varit hos pappa och installerat en tv. Tänk vad kul det kan vara att bara pysa omkring vissa dagar. En kopp kaffe hos far och lite medhavd lunch till lillen gör förmiddagen till en njutningsfest.
Gårdagen spenderades i arbetets tecken. Jag har börjat skriva för tidningen Äventyrliga familjer och gjorde mitt första jobb igår. Jag tror och hoppas att det blev ett finfint repo. Publiceras i oktober om jag inte minns fel. Då var det fisketur och god mat på schemat, idag på bloggen är det däremot kyckling med fänkål och tomat. Receptet är från början ett recept från Allt om mat…
Kolla så klart in min bokblogg med shop och allt. Uppdaterad lika ofta som denna blogg. 🙂
Fänkåls- och tomatkyckling
2 portioner
2 kycklingfiléer, skinnfria
1 fänkålsstånd
4 stora, mogna tomater
1,5 msk rödvinsvinäger
1,5 msk tomatvinäger
1 knippe timjan
1 knippe basilika
Olivolja
Salt och svartpeppar
Serveras med kokt potatis
I kockens glas: Yamazaki 18 Years (nr 86837)
I kockens öra: Jan Johansson – Berg-Kirstis Polska
Vi börjar väl med att smutta på den löjligt fina whiskyn som är nästan i klass med min personliga favorit nänligen Hakushu Single Malt 18yo från samma destilleri – Suntory. Låten är väl minst lika löjligt bra den. Hela skivan Jazz på svenska är en riktigt bra matlagningsskiva. Inköpes bums! Haha!
Sätt ugnen på 225°C. Skölj och ansa fänkålen och skär den i bitar – cirka 2×2 cm. Skär även tomater i mindre bitar.
Salta och peppra kycklingen runt om och bryn den i en het stekpanna med lite olivolja.
Lägg över kycklingarna och steksky i en ugnssäker form. Lägg tomat- och fänkålstärningarna runt om kycklingen och häll över rödvins- och tomatvinägern. Repa bladen från timjans- och basilikakvistarna och strö dem över godiset. Ringla över lite olja, strö över lite salt och peppar.
Sätt in formen i ugnen och låt den stå i cirka 10 minuter. Vänd då runt allt i formen, inklusive kycklingfiléerna och låt därefter stå ytterligare 10-15 minuter i ugnen tills kycklingen är helt klar. Innertemperaturen skall vara 70°C så använd gärna en stektermometer.
Garnera med lite basilikablad och servera hela härligheten med kokt potatis och en krispig sallad.
Glatt äro vardagslyxandet! 🙂
//Frederik
Matpolisen
Det låter som ett väldigt gott och höstigt recept.