Falsk Osso Buco

osso bucco

Normalt sätt är det kalvlägg som gäller i en Osso buco, men jag hade några fina skivor fläskkarré hemma och en hel näve matlagningsglädje så det fick bli något jag har valt att kalla ”Falsk Osso buco” 🙂

4 tjocka skivor fläskkarré
1 stor gul lök
1 solovitlök
1 stor morot
1 stjälk blekselleri
1 burk skalade tomater
Zest från en citron
2 lagerblad
5 kvistar timjan
2 dl vitt vin
1 msk kalvfond
2 dl vatten
1 msk tomatpuré triplo
Mjöl
Gremolata (2 solovitlökar, 1 citron & 2 kvistar bladpersilja)
I kockens glas: Ronchedone 2006 (nr 75801)
I kockens öra: Pavarotti – Una Furtiva Lagrima

Läs mer om vinet här.

Strö ut lite mjöl på ett fat, salta och peppra mycket väl. Vänd köttskivorna i mjölet och stek skivorna i smör till fin färg på båda sidorna.  Låt därefter köttet vila i folie.

Skala vitlöken, den gula löken, moroten, och finhacka dem tillsammans med bleksellerin. Lägg hacket i stekpannan som användes till köttet och låt godiset fräsa i två-tre minuter. Bind ihop timjanskvistar med lagerblad till en boquet garní. Zesta citronskalet och lägg det tillsammans med buketten i stekpannan. Slå på vatten, fond och vin.

Lägg tillbaka köttet i pannan. Dela de skalade tomaterna i lite mindre bitar och blanda ned dem i pannan. Täck med lock och låt sjuda sakta i 60 minuter.

Fixa till gremolatan som består av finhackad vitlök, persilja och citronskal.

Lägg upp köttet, strö över gremolata och häll över såsen. Denna delikata rätt serveras med stor fördel tillsammans med ugnsstekt potatis och zucchini.

Vill ni hellre göra en ”äkta” osso buco så är det alltså kalvlägg som gäller och då rekommenderas köttet gå mellan 90 – 120 minuter. God lyxlagning vänner! 🙂

Väl mött på bokbloggen.
//Frederik

Du kanske också gillar

  1. anna

    Låter underbart gott, såväl mat som dryck! Du har en härlig blogg!
    Följer dig varje dag…..

  2. frederik

    Hej Anna,
    Tack, vilket sjukt trevlig inlägg. Rodnar lätt, bugar och bockar stolt! 🙂
    //F