Danmark dag 2 & Sillar del 2

God onsdag vänner,

Tänkte fortsätta min kulinariska berättelse om den trevliga resan jag gjorde genom Lolland/Falster för inte länge sedan. Dag ett på resan har jag bloggat om här>>

DAG 2

Efter en trevlig frukost på det vackra badhotellet Bandholm Hotel så var det direkt transport till Nakskov Hamn. Där väntade Postbåten Vestas på oss för att ta med oss ut på Nakskov Fjord för att lämna posten, men också för att vi skulle få avnjuta den vackra, lugna skärgård som alltså här kallas Söderhavet. Skepparen ombord agerade med stabil hand både kapten och guide och bjöd på en magiskt trevlig upplevelse. Postbåten tar alltså dagligen med sig turister så det är bara att hoppa ombord och betala med en picknickkorg och ett glatt humör.

Efter den magiska trippen med postbåten var det dags för ett besök på Reventlow-Museet Pederstrup, därefter vidare till den ekologiska gården Knuthenlund. (Vars ostar jag skrev om igår) En otroligt stor, fin och välskött gård som bland annat håller i en matlagningstävling som går under namnet ”Native Cooking Award” som verkar vara hur cool som helst. Eftersom egentligen allt (ok, nästan allt…) man kan tänka sig använda i köket finns på gårdens enorma område så får michelinkockarna en karta över området där det är markerat vad som växer var, vilka rotsaker, örter, blomster osv. De får även en gps och en cykel. Sedan är det bara för dem att planera sin meny och på tid försöka hitta alla råvaror de önskar med hjälp av kartan, gps och cykeln för att sedan laga upp all mat som därefter ska presenteras för juryn. I september är det dags för tävlingen igen, jag har för mig att det är fjärde året som den går av stapeln. Riktigt coolt upplägg tycker jag!

Läs mer om tävlingen här>>

Efter den inspirerande vändan på Knuthenlund så tog vi oss till Öreby Mölle, Öreby Slott & Öreby Krog där vi åt, avnjöt Krenkerup Stout och åt jordgubbar på slottstrappan. Det funkade faktiskt fint, även för en rocker som mig! Hahah! 🙂

Den sista av de tre dagarna återkommer jag med i nästa vecka. Stor glädje, nu till sillarna!

————

Dags för sillarna till midsommarbordet. Jag kommer att servera Sill i dill, Husfrusill och Västerbottenssill. Den sistnämnda gör jag bara några timmar innan servering, men de två andra gör jag idag.

sill i dill, inlagd sill, lyxlagat, frederik zäll, midsommarmat, sommarmat, sill, midsommarbuffé

SILL I DILL

1 burk inläggningssill
1 rejält knippe färsk dill
0,75 dl 12% ättika
1 dl socker
1,5 dl vatten
20 vitpepparkorn
1 tsk fänkålsfrön
1 tsk dillfrön

Koka upp lagen som alltså består av en näst intill vanlig 1-2-3 lag. Delarna har jag varierat en aning för att framhäva syran ytterligare en aning. Hoppas ni gillar det. Annars kan ni givetvis använda er av den klassiska inläggningslagen.

Denna gång tänkte jag att vi skulle koka lagen tillsammans med fänkålsfrön, dillfrön och vitpepparkorn. Det borde väl bli bra eller vad tror ni? Jag har ju så klart testat och kan meddela att det blir alldeles ypperligt bra!

Låt lagen koka upp, rör runt så att sockret löses upp och låt den därefter svalna. Skölj sillarna, torka dem lätt och skär dem i munsbitar. Dill ”gråter” om man hackar den, dvs den blir blöt. Därför ska den istället skäras finfint. Gör det nu vettja.

Varva sill och dill i en glasburk. Häll på den kalla lagen och täck med lock. Låt dra i kylskåp i två dygn innan servering.

HUSFRUSILL

250 g matjesfiléer
2 msk chilisås
1 dl majonnäs
½ dl gräddfil
1 liten gul lök
1 litet knippe färsk dill
1 dl cornichoner och syltlökar, grovt hackade
Nymald svartpeppar

Skala och hacka löken finfint och skär dillen precis lika finfint. Skölj sillen och torka av den med hushållspapper. Skär filéerna i bitar.

Blanda chilisås, majonnäs, gräddfil med finhackad lök, dill och grovt hackade cornichoner och syltlökar. Krydda med svartpeppar och blanda väl.

Sist men inte minst ska givetvis sillen ner i blandningen. Blanda återigen väl, men gör det mycket försiktigt.

Täck med lock och låt glädjen dra i två dygn i kylskåp.

VÄSTERBOTTENSSILL

1 pkt 5-minuterssill
1 dl majonnäs
1 dl gräddfil
1 dl riven Västerbottensost
1 msk svensk senap
3 stänk tabasco
salt & svartpeppar

Rör ihop ingredienserna till oströran smaka av. När smaken sitter på plats ska sillen ner. Skär så klart sillen i små munsbitar först.

Vänd ner er ljuvliga skapelse i en glasburk och låt gärna vila i kylskåp i några timmar innan servering. Ett kumminkryddat hårdbröd till sitter som en riktigt snygg smäck, haha!

Alla recepten är i vanlig ordning från min bok Lyxlagat – Sommarmat & Snaps.

Glatt liv!

Du kanske också gillar