Laxburgare med chilimajonnäs
Robertson Winery har en tävling där jag är med som en av fyra bloggare och vår uppgift är att informera er om själva tävlingen där ni kan vinna finfina priser och även ta fram recept på precis samma premisser som ni tävlande. Denna gång är det Lax som är huvudråvaran och ni kan tävla genom att klicka på bannern längst ned i detta inlägg. All information finner ni där.
Mitt bidrag denna månad som alltså gäller råvaran Lax, följer nedan. Må det väl smaka vänner! 🙂
LAXBURGARE MED CHILIMAJONNÄS
4 portioner
Burgarna:
500 g laxfilé, friad från ben och skinn
5 digextivekex
150 g avrunnen majs från konserv
½ gul lök
2 msk majonnäs
Tabasco
Salt & svartpeppar
Rapsolja
Tillbehör:
Majonnäs (1 äggula, 2 dl rapsolja, dijon, vitvinsvinäger, cayennepeppar)
1 röd chilifrukt
Späda salladsblad, maché, babyspenat, ruccola
Tomat i skivor
Citron
Stora baguetter, ciabattas eller hamburgerbröd
Börja med majonnäsen. Vispa ihop en äggula med ca 1 msk dijon, 1 msk vinäger och en nypa cayenne. Vispa sedan i oljan droppvis under konstant vispande tills ni får en tjock och fin majonnäs.
Mixa digestivekex i en matberedare till ett fint pulver. Tillsätt majsen och mixa till en blöt och geggig deg.
Skala och finhacka en halv gul lök. Skär laxfilén i små bitar, hacka sedan laxen grovt och blanda med lökhacket.
Vänd ner majssmeten och lax/lökhacket i en stor bunke. Vänd ner lite salt, peppar, tabasco och 2 msk majonnäs. Blanda runt och teststek en liten klick i het rapsolja för att smaka av. Lagom starkt & sött? Bra!
Forma färsen till burgare med stansringar eller bara efter smak och tycke och stek dem på medelhög värme till fin färg på båda sidor. Cirka 4-5 minuter per sida beroende på hur tjocka burgare ni gör. De skall vara helt genomstekta.
Strimla och hacka den röda chilifrukten och blanda med majonnäsen. Smaka av med salt och peppar.
Servera burgarna med bröd, tomatskivor, sallad, chilimajonnäs och en rejäl dos med pressad citron på toppen.