Kycklingspett i ösregnet
Hej vänner,
Har midsommaren behandlat er väl? Vi hade en riktigt finfin midsommarafton i sann svensk anda, det vill säga god mat, overkligt goda sillar, svensk skärgård, kyla, nordanvind, lite regn och mängder av leende släkt och vänner! 🙂
För att landa i lite andra smaker vilket jag tycker är trevligt efter en helg likt denna så valde vi att grilla lite kycklingspett med smak av medelhavets kulinaritet den efterföljande helgen. En riktigt trevlig lakridsstout till kocken under grillningen och ett löjligt gott franskt vin till maten. Jag lyckades ta en bild utan regn, men det var stressigt mellan skurarna, haha! 🙂
Lakridsstouten Black kommer från danska Oerbaek Bryggeri och den köpte jag med mig från min matresa i Danmark, riktigt, riktigt bra öl som jag rekommenderar varmt! Avnjut den rumstempererad för bästa smak, djup och mjuk stout med rostade toner av lakrits och en liten snudd av kaffe i bakgrunden. Kanonfin!
Vinet… Detta ljuvliga vin… Les Dauphins har jag kanske tjatat många gånger om. Från början tog jag hem den från beställningssortimentet, men nu är den i systembolagets ordinarie sortiment. Overkligt kul för oss alla. Snyggaste etiketten och ett underbart Côtes du Rhône som är mycket välsmakande. Ska ni inte grilla kycklingspett som vi gjorde så kör loss på en Croque Monsieur. Magiskt bra!!!
Les Dauphins finns nu även som Côtes du Rhône rosé vilket jag snart kommer att berätta mer om, när jag har fått hem den och provat den alltså! 🙂
För att vända ihop lite goda kycklingspett som syns på bilden överst så använder jag alltid kycklinglårfiléer vilka är mycket mörare och saftigare i köttet. Skär dem i stora, långsmala bitar och krydda rikligt med flingsalt, svartpeppar, citronzest, paprikapulver, oregano, vitlökspulver och lite torkad dragon. ”Knåda” bitarna så att kryddblandningen sprids jämt.
Trä upp klyftad rödlök, kyckling och gul lök på spett och grilla på webern till perfektion, svårare än så är det inte! 🙂
Olja gallret innan ni grillar och torka av det precis innan spetten läggs på. När spetten är klara, pressa över lite citron och strö över lite färska blad dragon, låt vila i folie i några minuter.
Servera läckerheten med lantbröd och en god sallad med rucola, maché, rädisor, småtomater och annat godis!
Glatt liv vänner!
//Frederik