Bourbon- & Senapsgravad lax

Ok, jag tycker det är dags att börja tjuvkika lite på den löjligt goda decembermaten. Först ut är en gravad lax. Glädje!

Bourbon- & Senapsgravad lax lyxlagat, frederik zäll, lyxlagat, advent, julbord, julmat

BOURBON- & SENAPSGRAVAD LAX

Klassisk hovmästarsås och kokt potatis

Gravad lax:
400 g benfri laxsida med skinn
1 dl salt
1 dl socker
2 tsk krossad vitpeppar
3 cl Jack Daniel’s Tennessee Honey (eller valfri söt bourbon)
1 msk Colemans senapspulver
Hovmästarsås:
5 msk Apotekets senap
5 msk strösocker
1,5 dl rapsolja
1 msk vitvinsvinäger
1,5 dl hackad dill
2 msk crème fraiche
1 tsk salt
1/2 msk nymald vitpeppar
Serveras med kokt potatis

Blanda salt, socker, vitpeppar, senapspulver med Jack Daniel’s och gnid in laxen med blandningen. Lägg helas laxen i dubbla plastpåsar och förslut väl. Lägg i kylskåp i ett dygn.

Visst, Tennessee Honey är en blend som i slutändan faktiskt kallas likör och inte bourbon, men den har både smak och stil i klassisk bourbonanda, men med mycket välsmakande honungssötma på toppen och det passar finfint idag!

När det är dags för middagsservering fixa först till kokt potatis till er alla. Såsen gör vi enligt följande;

Rör ihop senap, vinäger, socker, salt och mald vitpeppar. Droppa sedan ner oljan lite i taget under kraftigt vispande till såsen blir slät och fin. Finhacka dillen och rör ned den tillsammans med crème fraiche. Låt såsen dra i kylen innan servering. Såsen behöver egentligen ingen crème fraiche, men jag gillar verkligen den fina balansen som blir. Ni gör så klart som ni vill, det är bara att hoppa över den delen om så önskas.

Mär det är dags för laxen, ta ut den ur påsarna och skär bort skinnet. Torka försiktigt bort gravningen och skär sedan laxen i tunna, tunna skivor eller varför inte i små kuber. Så gillar jag att servera min gravlax.

Glad 1:a advent!

//Frederik Zäll

Du kanske också gillar