Barderad Torsk med Klyftpotatis

God onsdag vänner,

(Visst är det väl onsdag ?? )

Jag jobbar just nu med fyrahundratrettiosju olika projekt samtidigt. Hoppas jag lyckas hålla ihop det hela så att allt blir så bra som jag tror det kommer att bli. I samband med alla jobb så tyckte jag att det var läge att brygga en öl samtidigt så nu måste jag iväg och mäska, haha. Håll tillgodo med ett mycket fint middagstips nedan. Sköt om er vänner!

Denna rätt är en flirt med klassiska Saltimbocca med kalvkött, salvia och skinka. Här är det dock fisk och närmare bestämt torsk som är huvudrollen. Magiskt läckert och dessutom riktigt mysigt värmande på hösten. Glatt liv!

torsk, torskrygg, ugnsstekt torsk, ugnsbakad torsk, ugnsbakad fisk, stekt fisk, vit fisk, fast fisk, lyxlagat, frederik zäll, klyftpotatis

BARDERAD TORSK MED ÖRT & CITRON

4 portioner

800 g torskfilé
80 g lufttorkad skinka av högsta klass
1 litet knippe bladpersilja
5 kvistar färsk salvia
2 kvistar rosmarin
2 citroner
Olivolja
Havsalt & vitpeppar
Ekologiskt ströbröd
Serveras med 800 g ugnsbakad klyftpotatis & en krispig grönsallad

Finhacka bladen från persiljan, rosmarinen och salvian.

Skär fisken i bitar om cirka 100 gram. Lägg bitarna bredvid varandra i en ugnsfast form och salta och peppra runt om. Pressa över riktigt rikligt med citronsaft, droppa över lite olivolja och strö över hackade örter. Spara lite till garnityr.

Täck med plastfilm. Låt marinera i 45 minuter i rumstemperatur.

Sätt ugnen på 200°C och skrubba era potatisar. Klyfta dem och lägg dem på en bakplåtspappersbeklädd plåt. Ringla över olivolja. Strö över flingsalt och sätt plåten i ugnens nedre del.

Häll upp ströbröd på ett fat och vänd torskbitarna så att de täcks väl med ströbröd. Rulla därefter in dem i skinkskivor och vänd dem i citronmarinaden så att de blir blöta. Lägg tillbaka bitarna i ugnsformen.

När potatisarna varit inne i cirka 20 minuter ställs fiskformen in ovanför. Låt gå i 15 minuter eller tills fiskens innertemperatur ligger på 50°C och potatisarna är klara.

Servera maten rykande het med en pepprig grönsallad en kall höstdag. Skeda fisken med från fiskformen och pressa över ytterligare lite citronsaft.

Läckert som tusan!

Du kanske också gillar

  1. Anne-Helen Ericson

    Den här rätten är så himla god. Jag har lagat den flera gånger och den funkar fint till många. Mitt bästa tillbehör är svarta belugalinser, morötter och broccoli. Det blir väldigt fina färger ihop. Eventuellt lite vinsky till om man vill. Supergott.